Nataša Makovec
21. 10. 2021

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

Dnevi se krajšajo in noči daljšajo. Konkretno smo že zakorakali v jesen, vrhove najvišjih gora je že pobelili sneg in jutranje temperature se tudi v dolini že spustijo pod ledišče. Za vas smo zbrali nekaj aktivnosti, ki jih lahko počnete jeseni na destinaciji.

Dnevi se krajšajo in noči daljšajo. Konkretno smo že zakorakali v jesen, vrhove najvišjih gora je že pobelili sneg in jutranje temperature se tudi v dolini že spustijo pod ledišče. V zraku je vonj po jeseni, po pečenem kostanju in gobah, ki poganjajo iz gozdnih mahovnatih tal.

Za mnogokoga je jesen pravi čas za kratek oddih ali odkrivanje novih kotičkov. Destinacija Kranjska Gora nudi mir in vsako jutro nov barvni spekter v gozdovih in na travnikih. Jesen v Kranjski Gori predstavlja raj tudi za fotografe. Zato smo za vas zbrali nekaj aktivnosti, ki jih lahko počnete jeseni v destinaciji Kranjska Gora.

1. Viseči most nad reko Pišnico

Ni lepšega kot jutranji sprehod skozi gozd, ki se prebuja iz nočnega počitka. Gozd je miren, pod nogami škripa odpadlo listje, ki ga je čez noč pokrila slana. V enem izmed takih sprehodov lahko uživamo po poti, ki vodi od Hotela Kranjska Gora ob Vršiški cesti, ki se je lahko spretno izognemo, če malo pred »Babo šči« zavijemo na potko, ki vodi na gozdno stezico, do jezera Jasna. Če sledimo tej poti, nas bo pripeljala do izjemnega visečega mostu, ki vodi čez reko Pišnico. Tibetantska brv je dolga 30 metrov in je z 1.4 m visa prava adrenalinska poslastica. Ko prečkate most, zavijete proti jezeru Jasna, ki z Razorjem na levi in Prisankom na desni nudi čudovite jesensko obarvane razglede.

Slemenova Špica

2. Izlet med zlate macesne

Raj za fotografe in ljubitelje zlato rumene barve je vzpon na Slemenovo špico. Pot nas vodi iz Vršiča, ki se po krajšem vzponu   položi in vijuga med skalami in ruševjem. Na levi se nam odpirajo čudoviti razgledi na stene okoliških vrhov in na zatrep Tamar ter v daljavi vasico Rateče na drugi strani. Na vrhu 1911 m visokega vrha Sleme vas pričakajo zlato obarvani macesni, občasno manjša jezerca in razgledi na vrhove Julijskih Alp (mogočni Jalovec, Mojstrovko in Poncami v ozadju).  Za vzpon na Slemenovo špico boste z Vršiča potrebovali približno eno uro in 15 minut hoda. Izkušenejši pohodniki lahko pot podaljšate in se spustite v Tamar mimo slapu Črne vode.   

3. Voda, vir življenja

Voda ima od nekdaj vpliv na človeka. Ko jo opazujemo se lahko sprostimo, naši problemi pa odtečejo z njo naprej po rečni strugi. Posebej očarljivi so v destinaciji Kranjska Gora pogledi na jezersko gladino treh jezerc: Naravni rezervat Zelenci, jezero Jasna in skriti dragulj, jezero Kreda, ki umirijo še tako nemirnega duha s svojimi čudovitimi barvami. Klasika med sprehodi ostaja sprehod po poti Triglavske Bistrice do slapu Peričnik v dolini Vrata. Vršaci Julijskih Alp pa skrivajo še dva malo bolj skrita, pa nič kaj manj lepa, slapova. Do prvega prispeta po krajšem vzponu iz zatrepa Tamar, kjer se dvignete do slapu Nadiža, ki je tudi prvi izvir najdaljše slovenske reke Save Dolinke. Po krajšem vzponu boste nagrajeni s čudovitimi pogledi vršace nad planinskim domom Tamar. Do drugega pa boste prispeli, če boste na Slemenovo špico krenili po poti, ki vodi od Planinskega doma Tamar. Imenuje se slap Črne vode, poimenovan pa je po črni steni, po kateri teče. Izvira pod Slemenovo špico in pada v več slapovih, med katerimi je najvišji slap Črne vode (70 m). Tik pod slapom, voda ponikne, zato je poimenovan Izginjajoči slap

4. Nabiranje jesenskih plodov 

Jesenske oziroma krompirjeve počitnice lahko izkoristimo tudi za nabiranje kostanja in ostalih jesenskih plodov. Ob Hotelu Kranjska Gora stoji drevored mogočnih kostanjev, kjer si lahko naberete kostanj za jesensko okrasje, ki bo ozaljšalo vašo mizo ali vhodna vrata.  

Priljubljena aktivnost v jesenskih gozdovih je zagotovo nabiranje gob; jurčkov, lisičk, marel in ostalih užitnih gozdnih zakladov. Mest za nabiranje le-teh, vam kot pravi gobarji, ne bomo izdali. Vam bomo pa podali nekaj nasvetov izlete v Karavankah. Kaj pa veste, mogoče pa ta prav tam najdete svojega užitnega gobana.  

Nasvet za družine: Z nabranimi plodovi se lahko ustvarja zanimive okraske in skulpture za jesensko dekoracijo.   

5. Aktivno lovljenje toplih jesenskih žarkov 

Karavanke ponujajo nemalo možnosti sprehode in malo daljše pohode. Kakorkoli Karavanke so v jesenskem času priljubljene predvsem s strani tistih, ki si še želijo toplote sončnih žarkov. Iz Rateč se lahko povzpnete na Peč oz. Tromejo, kjer lahko stojite v na tromeji treh držav. Ob lepem vremenu se vam odpirajo razgledi na Julijske Alpe, Ziljske Alpe, Krške Alpe, Visoke in Nizke Ture ter del zahodnih Karavank. Iz Kranjske Gore se lahko podate čez Robe v Srednji Vrh, tipično alpsko vasico z veličastnim razgledom na Julijske Alpe in izhodišča Karavank. Malice vam ni potrebno spakirati s sebojsaj si na Hlebanjevi kmetiji lahko kupite zelo okusen sir Serjan, ki je ime dobil po prebivalcih Srednjega vrha – Serjanih. Še lepša tura v Karavankah je Planina Dovška Rožca. Na vrhu planine se vam ob planinski koči ponujajo čudoviti razgledi na Triglavsko pogorje, del zahodnih Karavank in del Zgornjesavske doline. Svojo pohodniško avanturo pa lahko podaljšate do Dovške Babe ali pa Hruškega vrha.

Komentarji (0)

Komentarji

Napišite komentar

O avtorju

Nataša Makovec

Turistični informator v Turizmu Kranjska Gora.

Preberite še ostale zgodbe

Zgodbe

Tu še vedno živijo pravljice, katerih sledi najdete na vsakem koraku.

Vse zgodbe
Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Pasta Grannies visits Slovenia!

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Kaj imajo skupnega Slovenski planinski muzej, Nordijski center Planica in pikčasta majica Le Tour de France?

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Četrti Svetovni dan čebel letos poteka v luči posebnega apela, da se zaradi pozebe, ki je močno prizadela sadno drevje, ne kosi javnih površin in zelenic okoli hiš. Temu apelu se je pridružila tudi destinacija Kranjska Gora.

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 nasvetov kaj početi v slabem vremenu v Kranjski Gori.

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

V spoštljivi razdalji in ob vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

"Ne poznam v Evropi nič lepšega!"

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

"Združimo se in delujemo skupno za prospeh Kranjske Gore, za povzdigo in zboljšanje prometa, za olepšanje kraja in za olajšanje občevanja s tujci!"

Ko bela smrt kosi

Ko bela smrt kosi

Snežni plazovi so se v času obsežnih snežnih padavin pogosto sprožali na območju Mojstrovke in ostalih vrhov, ki se pnejo nad Vršiško cesto.

Izkoristi dan za gore: skalni užitki v idilični vasici pod Triglavom

Izkoristi dan za gore: skalni užitki v idilični vasici pod Triglavom

Izkoristiti dan za gore ni nikoli slaba odločitev.

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči