Nataša Makovec
30. 07. 2022

Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Pasta Grannies visits Slovenia!

Britanska vlogerka Vicky Bennison je pred leti začela posebno misijo in sicer s pomočjo vlogov ohraniti recepture in ročne spretnosti priprave pašte oz. testenin. Vse to z namenom, da kulinariko preko kratkih videov, ki jih objavlja na svojem Youtube kanalu, ki ga je poimenovala Pasta Grannies, približa mlajši generaciji.  Projekt Pasta Grannies je začela pred sedmimi leti, glavno vlogo v njenih videih pa prevzamejo starejše gospe (ang. Grannies) iz Italije in njihove doma izdelane testenine. Testenine v Italiji predstavljajo simbol italijanske kuhinje in so glavna sestavina mnogih italijanskih jedi. V Italiji namreč obstaja več kot 30 vrst testenin, prva znana omemba špagetov oz. niti, ki jih Sicilijanci kuhajo iz pšenice, je že v 12. stoletju opisal arabski kartograf Al-Idrizi.

Projekt Pasta grannies visits Slovenia

V epizodi Pasta Grannies visits Slovenia je sodelovalo veliko posameznikov in predstavnikov turističnih organizacij gorenjskih občin, poleg naše, kranjskogorske ekipe denimo tudi Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, kjer so že pred časom posneli, kako v Ratečah pripravijo značilne rateške krape.

Destinacija Kranjska Gora že od projekta Solum, katerega končni produkt je knjižica z recepturami domačih specialitet iz vasi destinaciji Kranjska Gora, podpira zbiranje in dokumentiranje kulinarike Zgornjesavske doline. Tudi tokrat smo se z veseljem odzvali in Špelini shrambi priskočila na pomoč pri iskanju domačih babic, ki bi snemalno ekipo in Vicky Benson sprejela v domačo kuhinjo in seznanila s pripravo domačih specialitet.

Zahvaljujemo se Brigiti Ozebek, ki je velikodušno sprejela ekipo in dovške krape ponesla v širni svet. Pasta Grannies namreč niso priljubljene le v Italiji in v bližnjih državah, temveč tudi čez lužo, saj je tam veliko italijanskih priseljencev. O projektu Vicky Benson pa so pisali že vsi večji mediji med drugim New York Times, the Guardian in v italijanskem časopisu La Republica. O uspešnosti pa priča dejstvo, da je knjiga postala veliko uspešnica in da Vicky že piše drugo knjigo v kateri bodo mogoče zapisani tudi recepti naših babic in prababic.

Špela Ankele je novinarka Slovenskih novic in Odprte kuhinje, ki v prostem času piše kulinarični blog Špelina shramba, hkrati pa prek skupine Lokalna preskrba Gorenjske povezuje gorenjske kmetovalce s kupci domačih dobrot. O dveh dneh, ki ju je poleti 2021 preživela na poti z ekipo Pasta Grannies, nam je povedala:

Danes te none na Instagramu spremlja več kot osemsto tisoč sledilcev, na Youtube kanal Pasta Grannies pa skoraj devetsto tisoč naročnikov. Vicky Bennison se je z ekipo lansko poletje prvič mudila zunaj Italije. Potem, ko je v Italiji posnela številne none, ki so pripravile testenine na tisoč in en način, se je ozrla tudi čez mejo v sosednjo državo, kjer babice že stoletja pripravljajo najrazličnejše testenine in jedi iz kvašenega, listnatega in vlečenega testa. Ena izmed postojank, kjer se je ustavila snemalna ekipa v družbi kulinarične novinarke Špele Ankele, ki v prostem času ustvarja blog Špelina shramba in je Bennisonovo z ekipo tudi povabila na Gorenjsko, je bila tudi vasica Dovje, kjer jih je toplo sprejela »Granny« Brigita Ozebek.

Brigita je babica, ki vnukom z veseljem pripravi najrazličnejše jedi in je še ena redkih, ki zna pripraviti dovške krape.

Na destinaciji Kranjska Gora ima prav vsaka vasica svojo verzijo te krepke jedi. Tako v Ratečah poznajo špresove in kocove krape. Prvi so pripravljeni iz krompirjevega testa in nadevani s špresovim ter koruznim nadevom (oz. skuto), polnilo drugih so suhe hruške oziroma hruševi krhlji.  Obe različici lahko poskusite  v gostilnah Ratečah in sicer v Gostišču Uh in v Gostilni Žerjav. V Zgornji Radovni v gostilni Pri Psnaku krape pripravljajo iz ajdove moke, zabelijo pa jih z drobtinami, v poletnem času zraven postrežejo še kislo mleko. V Mojstrani na kmetiji odprtih vrat Pr’ Železnk lahko poskusite mojstranško različico krapov. Svojo različico krapov poznajo tudi v Podkorenu, pripravljajo jih iz mešanice ajdove in bele moke, za nadev pa skuhajo polento, dodajo skuto in jajce. Zabelijo jih z zaseko ali slanino.

Medtem, ko na Dovju krape pripravljajo s proseno kašo, polnjene s skute, za še boljši okus pa v nadev dodajo praženo čebulo in obilico nasekljanega drobnjaka. V tej vasici pod Triglavom so bili krapi najpogostejše kosilo ob žetvi ali spravilu sena. Gospodinje so jih skuhale na domovih in jih še tople prinesle v jerbasih na travnike, senožeti ali k njivam.

Postopek priprave dovških krapov pa je Brigita predstavila ekipi Pasta Grannies in si ga lahko ogledate v spodnjem videu. V kolikor so se vam pocedile sline si lahko spodaj preberete recept in jih poskusite pripraviti sami, saj dovških krapov ni moč poskusiti v nobeni izmed restavracij oz. gostiln na Dovju.

Vicky je potem, ko sta z Brigito pripravili okusne dovške krape, jih zabelile z bešamelom oz. drobtinami, s svojo ekipo pot nadaljevala do Zasipa, vasice v bližini Bleda. Tam je posnela video blejske babice in prababice Bojane Pipan med pripravo zmedenih flancatov. Prvi snemalni dan so zaključili v Podnartu, kjer sta mati in hči pripravili orehovo potico. Naslednji dan so pot nadaljevali proti Kranju in sicer v vasico Javornik nad Kranjem, kjer je leta 1992 Fani Kristan kot prva v kranjski občini odprla kmetijo odprtih vrat. Kmetija Končovc danes slovi ravno po štrukljih in te, slane sirove, je gospa Fani pripravila v osrednji sobi starodavne gorenjske kmetije, ki jo krasi mogočna zelena krušna peč. Ana Žerovnik, sedeminosemdeset let stara energična gospodinja je v svoji mali kuhinji, kje je ekipa le stežka postavila vse snemalne pripomočke, pripravila žgance z ocvirki in njena edinstvena priprava je navdušila vse prisotne. Za konec pa se je ekipa ustavila še Preddvoru kjer so obiskali še najstarejšo sodelujočo v tem projektu skoraj devetdeset letno babico Ano Roblek, ki je pripravila domače nudeljce, ki jih je postregla v goveji juhi.

Foto: Špela Ankele / Slovenske novice
Dovški krapi po Brigitinem receptu. Foto: Špela Ankele

»Z Vicky Bennison sem govorila že pred časom, ko sem za Odprto kuhinjo pisala tekst o testeninah. Ker je moja vzornica in iskreno cenim njeno delo, sem jo ob koncu pogovora povabila v Slovenijo. Vicky se mi je kasneje javila in povedala, da se bodo oglasili na Gorenjskem. Najprej sem se povezala z Ambrožem Černetom, ki na Razvojni agencije Zgornje Gorenjske odlično vodi kulinarične projekte in mi je pomagal najti prve babice, nato pa so se s pomočjo lokalnih turističnih organizacij hitro odprle poti še do ostalih gorenjskih babic. Ta dva snemalna dneva, ki sem jih preživela na poti z ekipo Pasta Grannies, sta bila super v dveh pogledih – super naporna, saj smo snemali od jutra do večera, predvsem pa super krasna, kajti v čast mi je bilo, da sem lahko delo nadvse prijetne in vrhunsko usklajene ekipe Pasta Grannies spremljala iz prve vrste.«

Komentarji (0)

Komentarji

Napišite komentar

O avtorju

Nataša Makovec

Turistični informator v Turizmu Kranjska Gora.

Preberite še ostale zgodbe

Zgodbe

Tu še vedno živijo pravljice, katerih sledi najdete na vsakem koraku.

Vse zgodbe
5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

Dnevi se krajšajo in noči daljšajo. Konkretno smo že zakorakali v jesen, vrhove najvišjih gora je že pobelili sneg in jutranje temperature se tudi v dolini že spustijo pod ledišče. Za vas smo zbrali nekaj aktivnosti, ki jih lahko počnete jeseni na destinaciji.

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Kaj imajo skupnega Slovenski planinski muzej, Nordijski center Planica in pikčasta majica Le Tour de France?

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Četrti Svetovni dan čebel letos poteka v luči posebnega apela, da se zaradi pozebe, ki je močno prizadela sadno drevje, ne kosi javnih površin in zelenic okoli hiš. Temu apelu se je pridružila tudi destinacija Kranjska Gora.

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 nasvetov kaj početi v slabem vremenu v Kranjski Gori.

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

V spoštljivi razdalji in ob vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

"Ne poznam v Evropi nič lepšega!"

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

"Združimo se in delujemo skupno za prospeh Kranjske Gore, za povzdigo in zboljšanje prometa, za olepšanje kraja in za olajšanje občevanja s tujci!"

Ko bela smrt kosi

Ko bela smrt kosi

Snežni plazovi so se v času obsežnih snežnih padavin pogosto sprožali na območju Mojstrovke in ostalih vrhov, ki se pnejo nad Vršiško cesto.

Izkoristi dan za gore: skalni užitki v idilični vasici pod Triglavom

Izkoristi dan za gore: skalni užitki v idilični vasici pod Triglavom

Izkoristiti dan za gore ni nikoli slaba odločitev.

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči