Kaj so piškotki?

 

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se zapišejo na vaš računalnik, ko obiščete spletno stran.

 

Piškotki služijo za zagotavljanje sledljivosti in ko se naslednjič vrnete na stran preko istega brskalnika lahko le ta preveri, ali je piškotek prisoten, in uporabi podatke iz piškotka ter jih pošlje nazaj strani.

 

Piškotki nam omogočajo, da prepoznamo ali nas je uporabnik že predhodno obiskal, in v nekaterih primerih temu lahko prilagodimo prikazano vsebino.

 

Obvezni piškotki

 

Ti piškotki so nujni za premikanje po spletni strani in uporabo njenih možnosti, kot je naprimer dostop do varnih območij spletne strani. Brez teh piškotkov ni možno zagotoviti storitev, ki ste jih zahtevali, naprimer obrazca za nagradno igro ipd.

 

Izvedbeni piškotki

 

Ti piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, naprimer katere strani uporabniki najpogosteje obiščejo, in če se na spletnih straneh pojavijo sporočila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi lahko identificirale uporabnika. Vse zbrane informacije so združene in anonimne. Ti piškotki se uporabljajo samo za izboljšanje delovanja spletne strani.

 

Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani po tem, ko ste dobili obvestilo o piškotkih se strinjate, da na vašo napravo namestimo to vrsto piškotkov.

 

Funkcionalni piškotki

 

Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbrane možnosti (na primer vaše uporabniško ime, jezik ali regijo, kjer se nahajate) in vam ponudi izboljšane, bolj osebne možnosti. Tako na primer naša spletna stran na kateri ste trenutno nudi prilagojeno vsebino glede na tematiko člankov, ki jih je uporabnik označil kot priljubljene. Ti piškotki si lahko zapomnijo tudi spremembe velikosti črk in pisave ter drugih delov spletne strani, ki jih lahko prilagodite. Uporabni so tudi za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, kot je ogled videoposnetka ali komentiranje na blogu. Informacije, ki jih zbirajo ti piškotki, so lahko anonimne in ne sledijo vašemu brskanju po drugih spletnih straneh.

 

Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani po tem, ko ste dobili obvestilo o piškotkih se strinjate, da na vašo napravo namestimo to vrsto piškotkov.

 

 

Upravljanje in brisanje piškotkov

 

V primeru, da se odločite spremeniti način, kako brskalnik uporablja piškotke lahko to storite s spreminjanjem nastavitev brskalnika.
Večina brskalnikov omogoča da zavrnete ali sprejmete vse piškotke, sprejmete samo določene piškotke ali pa vas vsakič vpraša ali dovolite piškotke za določeno stran ali ne.

 

Brisanje piškotkov se razlikuje glede na brskalnik, ki ga uporabljate. Za navodila, kako to storiti, vam predlagamo, da se poslužite pomoči v brskalniku kjer boste našli navodila za upravljanje piškotkov vašega brskalnika.

 

 

Ime piškotka

Namen

Čas trajanja

_ga

Statistika obiskov strani

2 leti

_gid

Zazna uporabnikovo pot po spletni strani

24 ur

PHPSESSID

Prepozna unikatno sejo na spletni strani.

1 leto

wordpress_logged_in_*

Skrbi, da je uporabnik vpisan.

Do konca seja

wordpress_test_cookie

Piškotek, ki ga spletno mesto namesti, če ste administrator strani in se želite prijaviti v administrativni predel spletnega mesta.

Do konca seje

wp-settingtime-xx

Številka na koncu – xx je edinstven ID uporabnika. Uporablja se shranjevanje izgleda uredniškega dela spletne strani

1 leto

wp_current_admin_language_*

Shrani trenutni jezik uporabniškega vmesnika uredniškega dela spletne strani

1 dan

Wp-wpml_current_language

Shrani trenutni jezik spletne strani za obiskovalca.

1 dan

_fbp

Facebook piškotek za merjenje statistike

3 mesece

_gcl_au

Google AdSense uporablja za preizkušanje učinkovitosti oglaševanja na spletnih mestih, ki uporabljajo njihove storitve

3 mesece

 

Kaj iščeš?

Išči