Kulinarika v Kranjski Gori
Razvajajte svoje brbončice z okusnimi domačimi specialitetami!
V Zgornjesavski dolini najdete pestro kulinarično ponudbo, ki sega od tradicionalnih hišnih jedi do izbranih okusov sodobne kuhinje. Gostinsko ponudbo v dolini dopolnjujejo gostilne, ki z družinsko tradicijo hišnih jedi ohranjajo pristne okuse domačnosti in povezanost z naravnim okoljem.
Ste ljubitelji vrhunske kulinarike? Restavracije v Kranjski Gori se lahko pohvalijo z mednarodnimi priznanji, kot so Michelinova zvezdica, kape Gault & Millau, Bib Gourmand in chefi mednarodnega slovesa.
Tradicionalna kulinarika
»Izbrane značilne jedi nam odstirajo poglede v kulinarično različnost Zgornjesavske doline. To pomeni bogastvo znanja, ki je pomerjeno človeku, njegovim gospodarskim prizadevanjem, družbenim odnosom, oblikam duhovne ustvarjalnosti. ‘Skozi’ jedi se odstirajo zgodbe o vsakdanjikih in praznikih ljudi, ki jih srečujemo na kratkih obiskih ali med počitnicami v tej čudoviti Dolini pod gorami.«
Prof. dr. Janez Bogataj
Poskusite znane domače krape. Tako v Ratečah poznajo špresove in kocove krape. Obe različici lahko poskusite v gostilnah v Ratečah, in sicer v Gostišču Uh in v Gostilni Žerjav. V Zgornji Radovni pripravljajo v gostilni Pr’ Psnaku krape iz ajdove moke, v Mojstrani pa lahko na kmetiji odprtih vrat Pr’ Železnk poskusite mojstranško različico. Svojo različico krapov poznajo tudi v Podkorenu, kjer jih pripravljajo iz mešanice ajdove in bele moke, za nadev pa skuhajo polento, dodajo skuto in jajce. Na Dovjem pa krape pripravljajo s proseno kašo, polnjene s skuto. Za boljši okus dodajo v nadev praženo čebulo in obilico nasekljanega drobnjaka.
Vrhunska kulinarika
Z dvema Michelinovima zvezdicama se lahko pohvali restavracija Milka ob jezeru Jasna pod vodstvom chefa Davida Žafrana. Na Michelinov seznam pa se je uvrstila tudi restavracija Triangel mladega chefa Jona Zupan. Nagrajena je bila z Bib Gourmand, kjer ocenjujejo razmerje med ceno in kakovostjo. Če imate radi domače okuse, ne smete zamuditi obiska v restavraciji Pino Alpino, ki je bila nagrajena z dvema Gault & Millau kapama. Za vse, ki imate radi mesno ali morsko, postanek za mizo v družinskem Hotelu Lipa pomeni začetek kulinaričnega popotovanja v deželo čarobnih okusov uigrane ekipe družine Perkolič.