Oglarstvo je bilo v 19. stoletju za potrebe fužinarstva zelo razvito. Danes je ta obrt že skoraj zamrla, z njo se ukvarja le še peščica oglarjev.
Za postavljanje kope je bilo treba izbrati primeren prostor na gozdnih tleh. Najprimernejše so bile odprte ravnice z izvirom vode v bližini. Okoli osrednjega dela, ki so ga imenovali gnezdo, so naložili sklad drv v plasteh, najprej najdebelejše, proti obodu pa vse tanjše. Na prvi sklad so naložili drugega, včasih tudi tretjega. Samo kuhanje je trajalo tri tedne, odvisno od osušenosti drv, načina zlaganja, vremenskih razmer in pazljivosti oglarja.
V Gozd Martuljku to plemenito obrt oživljajo v okviru Oglarskih dni na Kopišču, kjer si lahko v živo ogledate ta zanimiv način predelave lesa. V kope zložena drva oglarji pokrijejo z zemljo in potem se v kopah od 10 do 14 dni kuha oglje. Najboljše je tisto iz leske.