stara Jasna
Nataša Makovec
02. 09. 2020

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

"Združimo se in delujemo skupno za prospeh Kranjske Gore, za povzdigo in zboljšanje prometa, za olepšanje kraja in za olajšanje občevanja s tujci!"

Pisala se je druga nedelja meseca oktobra leta 1904. Tisto nedeljo je potekal semanji dan, tako kot že vrsto let poprej. Na trgu Na Gorici, kot se imenuje osrednji trg v Kranjski Gori je bilo po sveti maši venomer živahno. Možje so modrovali, tu se je sklepalo dobre in malo manj uspešne kupčije. Ta sejemski dan je bil pomemben ne samo za prebivalce Doline temveč tudi za Trentarje. Med seboj so sklepali kupčije z drobnico, sirom in skuto. Trentarji so se čez Vršič največkrat vračali z žaklji koruze in moke. 

Ko se je zgodilo. Pompozno, z bobnanjem, je bil najavljen prihod občinskega sluge. Domačini so bili vajeni, da sredi trga na ob različnih priložnosti občinski sluga prebira različne oklice, razglase in oblastvene odredbe. Oklic, ki ga je na prvi junijski dan leta 1904 prebral občinski sluga je za vedno spremenil življenja Kranjskogorcev. 

Oklic se je glasil takole: “Vedno se množeči promet in povsodi naraščajoče tekmovanje krajev in mest, katere je obdarila narava z raznimi krasotami in prednostmi ter posebnostmi, nalaga tudi Kranjskogorcem, kjer je odprla tudi narava darežljivo svojo roko, dolžnost, da stopimo v to tekmovalno vrsto in skušamo opozoriti širši svet na naš slikoviti in ob jednem najudobnejši kraj gorate naše Gorenjske. Toda ne smemo se zadovoljiti z enodnevnimi obiskovalci, tudi s takimi ne, ki pridejo k nam varčevat, vsa naša skrb se mora obrniti na to, da si pridobimo stalnih, trajnih prijateljev, tudi takih, ki so videli že veliko sveta in katerim je več do udobnosti, kot do denarja. Visoka nadmorska lega ob železnični progi in v bližini prometnih križišč, veličastni naši gorski orjaki, naš nepokvarjeni planinski zrak, vse to so prednosti, ki napravljajo naš kraj za gotov čas in za gotove slučaje kot posebno sposoben za daljše bivanje, treba je le, da nudimo tudi mi vsem onim, ki se pridejo divit našim alpskim krasotam vsaj tisto, kar jim nudijo drugi podobni kraji. Zato je treba, da se ZDRUŽIMO IN DELUJEMO SKUPNO ZA PROSPEH KRANJSKE GORE, ZA POVZDIGO IN ZBOLJŠANJE PROMETA, ZA OLEPŠANJE KRAJA IN ZA OLAJŠANJE OBČEVANJA S TUJCI. V to svrho se vljudno vabite na pogovor v prostorih hotela RAZOR v soboto 4. t.m. ob 1/2 8 zvečer. “

Kranjska gora, 1. junija 1904. G. LAVTIŽAR

Vid Černe: Kranjska Gora

Pod oklic je bilo podpisanih več spodbudnikov, ki so verjeli v to da je v Kranjski Gori potrebno izboljšanje tujskega prometa in olepšava kraja. Z 39 podpisi na ustanovitveni, tako imenovani, upisalni poli je bilo le tri dni po prebranem oklicu v hotelu Razor v središču Kranjske Gore ustanovljeno Letoviško tujsko društvo Kranjska Gora, kot predsednik društva je bil podpisan dr. Josip Tičar. Kot smoter in naloge društva so napisali “pospeševanje prometa tujcev v Kranjski Gore, izrabljanje naravnih krasot, ki jih bodo napravili lažje dostopne z označenimi potmi, počivališči in olepšali z nasadi ter urejenimi razgledišči. Poseben poudarek so dali načrtu gradnje infrastrukture in letoviških naprav, reklamo oz. promocijo ter oddajo stanovanj tujcem oz. turistom.

Ob 10. obletnici tujskega društva so odprli prvo kopališče, poimenovano Jasna. Ime je dobilo s strani čeških gostov, ki so se že takrat navduševali nad Julijskimi Alpami in pastelno zeleno, bistro in prozorno barvo reke Pišnice. 

Kasneje je v vse bolj plodno delovanje Letoviškega društva Kranjska Gora posegle prva svetovna vojna, ki je močno spremenila in oklestila podobo Kranjske Gore. Med drugim je bilo zaradi oskrbovalne linije iz zaledja, namestitve ruskih vojnih ujetnikov in gradnje oskrbovalnih poti čez Vršič bodisi preko žičnic ali preko cestišča, uničene mnogo infrastrukture, med drugim tudi kopališče Jasna. Po koncu vojne je bilo to obnovljeno, uredilo se je cementni bazen, kopališče z ploščadjo za sončenje in restavracijo. 

Še pred začetkom prve svetovne vojne se je vse bolj pričela vzpostavljati zimska turistična sezona. Sprva se je zelo dobro razvilo sankanje, kasneje smučanje po katerem je Kranjska Gora poznana še danes.  

Letoviška godba v Jasni

Komentarji (2)

Komentarji
 • Rok Pavlin
  19. 11. 2020 ob 07:59

  Pozdravljeni,
  že 35 let sem začasni prebivalec Kranjske Gore in z veseljem berem take in podobne prispevke, predvsem v Gornjesavcu. Tudi ta prispevek sem prebral z zanimanjem. Spomnil me pa je na “črno piko” Kranjske gore. V prispevku je omenjen hotel Razor. To je bil eden najlepših hotelov v Kranjski Gori. Zdaj pa je zapuščen. Zanima me, kaj se dogaja z njim in kakšne načrte ima občina.
  Lep pozdrav.
  Rok Pavlin

  • Elizabeta Skumavc
   30. 11. 2020 ob 10:33

   G. Pavlin pozdravljeni,
   Hotel Razor je v zasebni lasti in Občina z njim nima nobenih načrtov. Novi lastniki naj bi hotel obnovili in v njih uredili namestitvene kapacitete in poslovni prostor.

   ekipa Turizma Kranjska Gora

Napišite komentar

O avtorju

Nataša Makovec

Turistični informator v Turizmu Kranjska Gora.

Preberite še ostale zgodbe

Zgodbe

Tu še vedno živijo pravljice, katerih sledi najdete na vsakem koraku.

Vse zgodbe
Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Pasta Grannies visits Slovenia!

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

Dnevi se krajšajo in noči daljšajo. Konkretno smo že zakorakali v jesen, vrhove najvišjih gora je že pobelili sneg in jutranje temperature se tudi v dolini že spustijo pod ledišče. Za vas smo zbrali nekaj aktivnosti, ki jih lahko počnete jeseni na destinaciji.

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Kaj imajo skupnega Slovenski planinski muzej, Nordijski center Planica in pikčasta majica Le Tour de France?

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Četrti Svetovni dan čebel letos poteka v luči posebnega apela, da se zaradi pozebe, ki je močno prizadela sadno drevje, ne kosi javnih površin in zelenic okoli hiš. Temu apelu se je pridružila tudi destinacija Kranjska Gora.

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 nasvetov kaj početi v slabem vremenu v Kranjski Gori.

9 načinov kako lahko obiščete Kranjsko Goro med epidemijo

9 načinov kako lahko obiščete Kranjsko Goro med epidemijo

Da Kranjske Gore med epidemijo ne boste pogrešali preveč, vam ponujamo 9 idej kako se lahko počutite kot, da ste na počitnicah v naših krajih pod Triglavom.

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

V spoštljivi razdalji in ob vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

"Ne poznam v Evropi nič lepšega!"

Ko bela smrt kosi

Ko bela smrt kosi

Snežni plazovi so se v času obsežnih snežnih padavin pogosto sprožali na območju Mojstrovke in ostalih vrhov, ki se pnejo nad Vršiško cesto.

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči