Daljinske pohodniške poti Karavanke – Karavanke Trail

Daljinska Karavanška pot povezuje kraje in ljudi, ki so del gorske verige Karavank v enovito pohodniško doživetje.

Karavanška pohodniška pot je daljinska pot, ki poteka po obronkih Karavank in dolinah s čudovitimi pogledi na to razgibano gorsko verigo. Karavanška pot obsega sedem dnevnih pohodniških etap dolžine od 14 do 28 km. Skupna dolžina poti je 142,5 kilome­­­­tra.

Daljinska Karavanška pot povezuje kraje in ljudi, ki so del gorske verige Karavank v enovito pohodniško doživetje. Pot poteka po lažje dostopnih gorskih predelih, kjer raziskujemo okolico in doživljamo naravne danosti. Na pohodniškem raziskovanju lahko srečamo domačine, ki živijo z območjem, se spoznamo s starimi običaji, odkrivamo gorske planšarije in doživljamo dolinsko bogastvo vsakdana. Na sončnih obronkih gora in travnatih planinah se nam bodo odprli čudoviti pogledi na dolino Save, Julijske Alpe in celotno Gorenjsko. To je pot prepleta raznovrstnih občutkov, čudovitih razgledov, preproste pohodniške izkušnje in okušanja življenja pod Karavankami.

Etapa 1: Zg. Jezersko – Preddvor

Uvodna etapa Karavanške poti se prične na Zgornjem Jezerskem, ki je izhodišče za pohodne poti v Kamniško-Savinjske Alpe. Pot nas popelje mimo Stare cerkve sv. Ožbolta, kjer se nam odpre pogled na Kamniško-Savinjske Alpe. V nadaljevanju nas pot vodi po desnem bregu Kokre in kasneje nad dolinami ter vzhodnimi obronki Storžiča na Bašeljsko sedlo. S sedla se spustimo preko Hudičevega boršta po razglednih poteh v Preddvor.

Pohodniško zahtevnejša etapa s pridihom pravega gorstva in čudovitih pogledov na Gorenjsko ter Kamniško-Savinjske Alpe.

Dolžina: 26,1 km

Etapa 2: Preddvor – Kranj

Prijetna in pohodniško lažja etapa, ki povezuje kraje pod Storžičem s prestolnico Gorenjske. Pot nas popelje od Preddvora mimo posestva Brdo skozi manjša primestna naselja v globok kanjon Kokre. Tam dosežemo stari mestni del Kranja, ki je »posejan« z znamenitostmi.

Lažja etapa s spoznavanjem naselij in pristen stik z vrvežem prestolnice Gorenjske.

Dolžina: 13,4 km

Etapa 3: Kranj – Tržič

Razgibana etapa, ki poteka stran od mestnega vrveža in pohodnika popelje v pravo gorsko naravo. Iz Kranja gremo do posestva Brdo, od tam mimo Čukove jame in ribnika Račnik v osrčje krajinskega parka Udin boršt. Tukaj se lahko naužijemo bogastva mogočne narave. Iz gozdnatega področja se pričnemo vzpenjati mimo Golnika in naprej do vasice Gozd pod Kriško goro. Sledi prijeten spust v tržiško dolino, kjer nas pričaka bogata industrijska tradicija mesta, močno povezanega s Karavankami.

Najdaljša etapa s pridihom razgibanega terena in naravne raznolikosti.

Dolžina: 28,7 km

Etapa 4: Tržič – Begunje na Gorenjskem

Pohodniška etapa, ki nas pod obronki Dobrče popelje vse do Peračice. Ob poti lahko obiščemo znamenito romarsko točko – Brezje z Baziliko Marije Pomagaj. Vrnemo se v dolino Peračice, kjer nas pot vodi mimo čudovitih rečnih slapov. Nadaljujemo pod pokončnimi obronki gora in že se znajdemo v Begunjah na Gorenjskem. Majhen kraj z izjemno tradicijo in dom ene najbolj poznanih Avsenikovih viž – Golice.

Lažja etapa, ki nas razvaja z dolinsko pestrostjo in raznolikostjo.

Dolžina: 16,7 km

Etapa 5: Begunje na Gorenjskem – Dom Pristava

V Begunjah na Gorenjskem nas pričaka prava pohodniška etapa, ki se vije po najlepših predelih Karavank. Sprva nas pot zapelje po razglednem grebenu mimo Sv. Petra in Smokuškega vrha, od koder se spustimo v dolino Završnice. Od tam se povzpnemo na najlepše in bolj slikovite planine pod Stolom, najvišjo goro Karavank, in Vajnežem. Pot nas vodi mimo Valvasorjevega doma preko Potoške in Olipove planine do planine Stamare, od koder se spustimo do nekdaj rudarskega področja v Javorniškem Rovtu.

Zahtevnejša in razgibana pohodniška etapa, polna gorskih planin s čudovitimi pogledi na Gorenjsko in Julijske Alpe.

Dolžina: 20,7 km

Etapa 6: Dom Pristava – Mojstrana

Pot nas z Javorniškega Rovta vodi na razgledne obronke Španovega vrha, ki pohodnika najbolj očarajo maja, ko so pobočja polna belih narcis. V nadaljevanju se spustimo na Planino pod Golico, ki ponudi raznolikost in polnost življenja pod gorami. Nadaljujemo v smeri Plavškega Rovta in po razgibanem področju pod Hruškim vrhom, kjer se nam odpre pogled na Julijske Alpe. Sledi spust na Dovje in naprej na desno stran reke Save Dolinke, vse do Mojstrane. Etapa se konča tik pred ledeniško dolino Vrata, ki vodi pod znamenito severno ostenje Triglava.

Pohodniško prijetna etapa, ki nas preko obronkov pod Golico pripelje k »vratom« Julijskih Alp.

Dolžina: 20 km

Etapa 7: Mojstrana – Kranjska Gora

V Mojstrani se priključimo na pohodniško pot Juliana Trail, ki poteka od Mojstrane do Kranjske Gore. Prijeten ravninski del nas kaj kmalu pripelje do Gozd Martuljka, kjer se povzpnemo na nižje obronke Karavank in z razgledne točke občudujemo Martuljško skupino – najmogočnejši del Julijskih Alp. Nadaljujemo z blagim spustom v smeri Kranjske Gore.

Lahka pohodniška etapa, ki poteka ob reki Savi Dolinki in nas nagradi s pogledi na ostre gorske vršace Julijskih Alp.

Dolžina: 16,8 km

Podrobnosti

  • 45 h
  • 1259 m

Zgodbe Kranjske Gore

Zgodbe

Tu še vedno živijo pravljice, katerih sledi najdete na vsakem koraku.

Vse zgodbe
Team Kranjska Gora

Team Kranjska Gora

Člani Team Kranjska Gora so ob zaključku letošnje tekmovalne sezone svoje smuči in opremo za nekaj časa postavili v kot in se odpravili na zaslužen oddih in počitek.

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

Dnevi se krajšajo in noči daljšajo. Konkretno smo že zakorakali v jesen, vrhove najvišjih gora je že pobelili sneg in jutranje temperature se tudi v dolini že spustijo pod ledišče. Za vas smo zbrali nekaj aktivnosti, ki jih lahko počnete jeseni na destinaciji.

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 nasvetov kaj početi v slabem vremenu v Kranjski Gori.

Čarobne lokacije destinacije Kranjska Gora

Čarobne lokacije destinacije Kranjska Gora

Sprehod skozi štiri čarobne kraje na destinaciji Kranjska Gora, kjer se izročilo preteklosti prepleta s sedanjostjo.

Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Pasta Grannies visits Slovenia!

60 let Pokala Vitranc

60 let Pokala Vitranc

Sprehod skozi zgodovino Pokala Vitranc od leta 1961 s posebnim poudarkom na mnogokrat spregledane službe in posameznike brez katerih tekmovanje za Svetovni pokal ne bi bilo tako uspešno kot je.

Izkoristi dan za gore: skalni užitki v idilični vasici pod Triglavom

Izkoristi dan za gore: skalni užitki v idilični vasici pod Triglavom

Izkoristiti dan za gore ni nikoli slaba odločitev.

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

"Združimo se in delujemo skupno za prospeh Kranjske Gore, za povzdigo in zboljšanje prometa, za olepšanje kraja in za olajšanje občevanja s tujci!"

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Kaj imajo skupnega Slovenski planinski muzej, Nordijski center Planica in pikčasta majica Le Tour de France?

9 načinov kako lahko obiščete Kranjsko Goro med epidemijo

9 načinov kako lahko obiščete Kranjsko Goro med epidemijo

Da Kranjske Gore med epidemijo ne boste pogrešali preveč, vam ponujamo 9 idej kako se lahko počutite kot, da ste na počitnicah v naših krajih pod Triglavom.

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči