Mojstrana

Izhodišče za Julijce in šarmantno prenočišče

Nekdaj rudarska in fužinarska, je Mojstrana danes najbolj znana po odličnih alpinistih in smučarjih, saj je bilo kar 21 slovenskih olimpijcev rojenih v Mojstrani oz. njeni neposredni okolici.

Ker Mojstrana leži na vstopu v Triglavski narodni park, od tu vodijo tri čudovite alpske doline v osrčje Julijskih AlpDolina Krma nudi najlažji dostop na Triglavdolina Kot očara s tišino, Vrata pa presenečajo s slapom Peričnikom in z mogočno Triglavsko severno steno.

Mojstrana je bila že od nekdaj povezana s planinstvom. Že okoli leta 1800 je bila ustanovljena prva vodniška služba. S prihodom Jakoba Aljaža (1845-1927), ki je kot župnik prišel na Dovje in seveda z železnico, se je turistična dejavnost in z njo povezano planinstvo še povečalo. Aljaž je leta 1895 za simbolično ceno odkupil vrh Triglava in s tem dosegel, da je gora ostala last Slovencev in ne nemškega Alpenverein, ki si vrh hotel lastiti.

Za vse planince je obvezen ogled Slovenskega planinskega muzeja! Vsi ljubitelji sakralne umetnosti in starinske alpske arhitekture pa si boste za Mojstrano morali vzeti najmanj dva dni!

Kaj iščeš?

Išči