Grem z vlakom

1. V KRANJSKO GORO Z VLAKOM

Kljub temu, da je zadnji vlak proti Kranjski Gori in naprej proti Planici krenil na pot daljnega leta 1966, še vedno lahko vsaj del poti do Jesenic opravite po isti trasi. Kako boste nadaljevali pot proti Kranjski Gori je odvisno od vas in vaših želja. Pot lahko nadaljujete z enim izmed avtobusov, ki vozijo na redni avtobusni liniji Ljubljana-Rateče, lahko najamete tudi taksi. V kolikor ste s seboj vzeli kolo, pot lahko nadaljujete po skorajda isti trasi pa kateri je pred več kot petdesetimi leti vozil vlak. Slikovita kolesarska steza vas bo vodila od Jesenic mimo vasi Mojstrana, Belca in Gozd Martuljek vse do Kranjske Gore.

Najbližja železniška postaja: Jesenice, od tam pa z avtobusom, taksijem ali kolesom po kolesarski stezi do Kranjske Gore (20 km)

Vzemite svoje kolo na vlak: prevoz navadnega kolesa z vlakom stane le 1,50 EUR, prevoz električnega pa 3,00 EUR ne glede na razdaljo. Pred odhodom vedno preverite razpoložljivost, saj imajo nekateri vlaki omejitve glede prevoza koles. 

2. Z AVTOVLAKOM OKOLI JULIJSKIH ALP

Gorenjsko in Severno Primorsko med seboj povezuje tako imenovana Bohinjska proga na kateri poleg navadnih vlakov vozi poseben avtovlak. Z avtovlakom se lahko brezskrbno, hitro in na preprost način zapeljete skozi najdaljši slovenski predor do Mosta na Soči, ki je izhodiščna točka do Doline Soče, ki vam nudi vrsto načinov za preživljanje prostega časa v naravi. Na vlak lahko naložite osebni avtomobil, kombi, poltovornjak, avtodom in kolo. Vozila so lahko visoka največ 3 metre, široka pa največ 2,4 metra. Z uporabo avtovlaka boste pomembno prispevali k ohranitvi ekosistema in kakovostnega življenjskega prostora v Julijskih Alpah.

Če se odpravite na krožno turo po Julijskih Alpah, lahko svojo vožnjo kombinirate z avtovlakom na relaciji Most na Soči – Bohinjska Bistrica.

3. S KOLESOM NA VLAK – KOLESARSKA POT TREH DEŽEL

Ljubitelji kolesarjenja svoja kolesa naložite na poseben vlak, ki vozi na progi med Beljakom in Trbižem ter med Jesenicami in Beljakom. Od tam pa s kolesom nazaj proti domu. Med tednom bo med Beljakom in Trbižem vlak vozil dvakrat dnevno, medtem ko bo ob vikendih in praznikih vozil kar šestkrat na dan. Na trasi med Beljakom in Jesenicami pa bo vlak vozil le ob vikendih ter praznikih in sicer štirikrat dnevno. Na vlaku bo prostora za 120 koles. Cena vozovnice za traso Beljak-Trbiž znaša 6,50€, medtem ko cena vozovnice za progo med Beljakom in Jesenicami znaša 8,90€, doplačilo za kolo je 2€. Za tiste, ki nimate svojega kolesa, je na kolodvoru v Trbižu – Boscoverde možna izposoja vseh vrst koles, tudi e-koles. Vlak bo na trasi vozil v času poletne turistične sezone. 

Kaj iščeš?

Išči