Nataša Makovec
16. 07. 2021

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Kaj imajo skupnega Slovenski planinski muzej, Nordijski center Planica in pikčasta majica Le Tour de France?

Kolesarska Dirka po Franciji je vsako leto eden od športnih vrhuncev poletja. Največja in najpomembnejša kolesarska dirka na svetu vsako leto poteka julija in ima že več kot stoletno tradicijo.

Kustosinja Slovenskega planinskega muzeja Saša Mesec v rokah ponosno drži pikčasto majico.

Oči ljubiteljev kolesarstva in te pomembne športne prireditve z več kot stoletno tradicijo so v minulih dneh uprte v televizijske ekrane. Slovenski kolesarji s svojimi vzponi in borbo, ki že meji na norost, navdušujejo prav vse. Lansko leto je prireditev prvič potekala v mesecu septembru in Tour je minil popolnoma v znamenju Slovencev. Prvi je bil Tadej Pogačar, drugi pa Primož Roglič. Letos je Rogljič zaradi nesrečnega spleta okoliščin in padcev moral predčasno zaključiti s svojo udeležbo, medtem ko Tadej Pogačar še vedno navdušuje. Trenutno je še vedno tisti, ki nosi rumeno majico in ima kar 5 minut prednosti pred prvim zasledovalcem Jonasom Vingegaardom. Včeraj pa si je z neverjetnim pobegom v zadnjem kilometru nazaj priboril še pikčasto majico, tako imenovano “Le maillot à pois”. Le-ta se na Touru de France podeljuje najboljšemu »hribolazcu« (meilleur grimpeur), kolesarju, ki na gorskih ciljih osvoji največ točk. In prav ta majica, ki jo je Pogačar že osvojil na lanskoletnem Tour de France, je že dober teden na ogled postavljena v Slovenskem planinskem muzeju. 

Dogovori za izpostavitev pikčaste majice v muzeju so stekli, ko je kustosinja Slovenskega planinskega muzeja Saša Mesec obiskala kolesarsko tekmo v vožnji na čas na državnem prvenstvu v  Kopru. Saša, velika ljubiteljica kolesarjenja je v Kopru med obiskom stojnice Tadeja Pogačarja izrazila željo, da bi njegova pikčasta majica krasila muzej v MojstraniPrav na hitro so stekli pogovori in na dan, ko je Gornjesavski muzej Jesenice praznoval 70. obletnico delovanja, so v muzeju ponosno razstavili Pogačarjevo pikčasto majico.  

Tadeja Pogačarja z destinacijo Kranjska Gora pa ne povezuje le pikčasta majica v Slovenskem planinskem muzeju temveč tudi Nordijski Center v Planici.

Tadej je namreč svoje zadnje priprave na Le Tour de France opravil v višinskih sobah v Hotelu v Planici. V začetku junija bi se lahko hitro zgodilo, da bi na eni izmed kolesarskih poti v destinaciji srečali Tadeja med treningom, tako kot ga je srečal domačin iz Dovjega, s katerim sta se tudi fotografirala pod skakalnicami v Planici.  

Andrej Hrovat je med ponedeljkovo rekreacijo s kolesom v Planici naletel na našega vrhunskega kolesarja Tadeja Pogačarja.

Pred kratkim se je, med obiskovalci destinacije, zelo priljubljeni daljinski pohodniški poti Juliana trail, kot nov turistični produkt skupnosti Julijske Alpe pridružila turno kolesarska pot Juliana bikeTa sledi filozofiji starejše sestre Juliana Trail in je v osnovi del Slovenske turno kolesarske poti (STKP), ki pa je krožno zaključena. Turno kolesarska pot Juliana Bike vsebuje sedem etap, ki si sledijo v obratni smeri urnega kazalca in merijo skupaj 290 km, medtem ko njihova višinska razlika znaša 8500 metrov. Poleg osnovnih etap se na Juliana Bike navezujejo tudi pristopne etape iz treh smeri. Povprečna dolžina etape znaša 40 kilometrov. 

 

7 etap 

  1. Bohinjska Bistrica  – Goreljek

  2. Goreljek – Kranjska Gora

  3. Kranjska Gora – Bovec

  4. Bovec – Tolmin

  5. Tolmin – Zakojca

  6. Zakojca – Podbrdo

  7. Podbrdo – Bohinjska Bistrica 

3 Pristopne etape 

  1. Radovljica – Bled – Gorje 

  2. Žirovnica – Jesenice – Mojstrana

  3. Goriška Brda – Tolmin 

Turno kolesarska pot Juliana bike je označena z modrimi usmerjevalnimi tablicami, ki že označujejo Slovensko turno kolesarsko pot, dodan je le zaščitni znak Julijskih Alp (JA). Pot vas bo peljala po lokalnih cestah, kolesarskih stezah, gozdnih poteh ali kolovozih in bo od vas v občutljivih naravnih habitatih terjala tudi precejšnje spoštovanje do narave, rastlin, živali in navsezadnje do spoštovanja zasebne lastnine domačinov, ki trajnostno sobivajo z vsemi naravnimi deležniki okolja v zavarovanem okolju UNESCA in Triglavskega narodnega parka.  

Dolina Krma. Foto: Janko Humar

Če še ne veste kaj bi ta vikend počeli imamo za vas kar nekaj predlogov: 

Ob lepem vremenu, se s kolesom lahko odpeljete po najbolj slikoviti kolesarski stezi poimenovani po še enem izmed vrhunskih slovenskih ekstremnih kolesarjev, žal že preminulemu, Juretu Robiču, vse od vstopne točke Topolino do Kranjske Gore in naprej do Nordijskega centra v Planici.

Lahko pa se zapeljete do Slovenskega planinskega muzeja najamete e-kolo in se odpravite po trasi Juliana bike vse do doline Krma. 

V kolikor bo deževalo pa si lahko ogledate muzej, ki je bogat z interaktivnimi in muzejskimi vsebinami, obenem pa se ne pozabite fotografirati ob najbolj zaželeni majici Tour de France, pikčasti majici našega vrhunskega kolesarja Tadeja Pogačarja. 

Če boste fotografijo objavili, vas vabimo, da na fotografiji označite @KranjskaGora in #KranjskaGora. Vaše fotografije bomo z veseljem delili na naših družbenih omrežjih Facebook in Instagram.  

Komentarji (0)

Komentarji

Napišite komentar

O avtorju

Nataša Makovec

Turistični informator v Turizmu Kranjska Gora.

Preberite še ostale zgodbe

Zgodbe

Tu še vedno živijo pravljice, katerih sledi najdete na vsakem koraku.

Vse zgodbe
Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Pasta Grannies visits Slovenia!

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

Dnevi se krajšajo in noči daljšajo. Konkretno smo že zakorakali v jesen, vrhove najvišjih gora je že pobelili sneg in jutranje temperature se tudi v dolini že spustijo pod ledišče. Za vas smo zbrali nekaj aktivnosti, ki jih lahko počnete jeseni na destinaciji.

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Četrti Svetovni dan čebel letos poteka v luči posebnega apela, da se zaradi pozebe, ki je močno prizadela sadno drevje, ne kosi javnih površin in zelenic okoli hiš. Temu apelu se je pridružila tudi destinacija Kranjska Gora.

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 nasvetov kaj početi v slabem vremenu v Kranjski Gori.

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

V spoštljivi razdalji in ob vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

"Ne poznam v Evropi nič lepšega!"

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

"Združimo se in delujemo skupno za prospeh Kranjske Gore, za povzdigo in zboljšanje prometa, za olepšanje kraja in za olajšanje občevanja s tujci!"

Ko bela smrt kosi

Ko bela smrt kosi

Snežni plazovi so se v času obsežnih snežnih padavin pogosto sprožali na območju Mojstrovke in ostalih vrhov, ki se pnejo nad Vršiško cesto.

Izkoristi dan za gore: skalni užitki v idilični vasici pod Triglavom

Izkoristi dan za gore: skalni užitki v idilični vasici pod Triglavom

Izkoristiti dan za gore ni nikoli slaba odločitev.

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči