Mojca Mežek
27. 08. 2020

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

"Ne poznam v Evropi nič lepšega!"

Kranjska Gora je s svojimi naravnimi lepotami od nekdaj segala v srca raznih popotnikov. S svojimi gorami in zelenimi dolinami je navduševala raziskovalce, turiste in popotnike iz vsega sveta. Mnogi so o njenih naravnih danostih pisali v strokovnih besedilih saj jih je navdušila pestrost živalskega in rastlinskega sveta. Sir Humphry Davy je o zapis o naravnih lepotah Slovenije v katero je zelo rad zahajal  pospremil s tem povzetkom:

“Najbolj se mi je priljubila Savska dolina s svojimi slapovi in jezeri. Ne poznam v Evropi nič lepšega.”

Ker je bil Sir Humphry tudi navdušen zoolog in navdušen popotnik ga je pot zanesla tudi v Slovenijo, natančneje v vas Podkoren, ki jo na eni strani obdajajo Julijske Alpe in na drugi Karavanke.

Sir Humphry Davy, po rodu Anglež je že od malih nog rad raziskoval in eksperimentiral. Želje po odkrivanju novega in trdo delo za mnogokrat nizko plačilo, ga je pripeljalo do zelo zanimivih odkritij na področju elektrokemije, medicine in kemije. Na njegov predlog so leta 1904 v periodični sistem elementov umestili nov kemijski element, aluminij. Sir Humphry je bil tako kot naš kartograf in pisatelj Janez Vajkard Valvasor  član družbe Royal Society , le-ta od leta 1877 podeljuje častno medaljo poimenovano po njem.

Slovenijo obiskal trikrat: 1819, 1827 in 1828. V svet je ponesel lepote reke Save Dolinke, naravnega rezervata Zelencev in »svojega starega gnezda«, vasice Podkoren.

Znanstveniku v spomin je na domačiji Razinger, po domače »Pr’ Čošelno«, leta 1889 kranjska sekcija nemškega in avstrijskega planinskega društva vzidala spominsko ploščo. Po prvi svetovni vojni so to ploščo samo obrnili in dali na drugo stran vklesati slovenski napis. Preberite si ga!

Komentarji (0)

Komentarji

Napišite komentar

Preberite še ostale zgodbe

Zgodbe

Tu še vedno živijo pravljice, katerih sledi najdete na vsakem koraku.

Vse zgodbe
Team Kranjska Gora

Team Kranjska Gora

Člani Team Kranjska Gora so ob zaključku letošnje tekmovalne sezone svoje smuči in opremo za nekaj časa postavili v kot in se odpravili na zaslužen oddih in počitek.

60 let Pokala Vitranc

60 let Pokala Vitranc

Sprehod skozi zgodovino Pokala Vitranc od leta 1961 s posebnim poudarkom na mnogokrat spregledane službe in posameznike brez katerih tekmovanje za Svetovni pokal ne bi bilo tako uspešno kot je.

Bor Pavlovčič, leteči Mojstrančan

Bor Pavlovčič, leteči Mojstrančan

Bor Pavlovčič je smučarski skakalec iz Mojstrane in eden izmed ambasadorjev Team Kranjska Gora. Pred kratkim je nase opozoril z odličnimi skoki in osvojenimi prvimi stopničkami v Svetovnem pokalu. Trenutno se doma pripravlja na Svetovno prvenstvo v smučarskih skokih, ki bo naslednji konec tedna potekal v Oberstdorfu.

Čarobne lokacije destinacije Kranjska Gora

Čarobne lokacije destinacije Kranjska Gora

Sprehod skozi štiri čarobne kraje na destinaciji Kranjska Gora, kjer se izročilo preteklosti prepleta s sedanjostjo.

Meta Hrovat: »Vesela sem, da me je življenje zapeljalo tja, kjer sem zdaj«!

Meta Hrovat: »Vesela sem, da me je življenje zapeljalo tja, kjer sem zdaj«!

Domačinka iz Podkorena in slovenska alpska smučarka Meta Hrovat odkrito o spremembah v času epidemije, tekmovalnem ritmu, pripravah na nove tekme in o sebi ter njenem življenju kot vrhunski smučarki.

9 načinov kako lahko obiščete Kranjsko Goro med epidemijo

9 načinov kako lahko obiščete Kranjsko Goro med epidemijo

Da Kranjske Gore med epidemijo ne boste pogrešali preveč, vam ponujamo 9 idej kako se lahko počutite kot, da ste na počitnicah v naših krajih pod Triglavom.

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 nasvetov kaj početi v slabem vremenu v Kranjski Gori.

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

"Združimo se in delujemo skupno za prospeh Kranjske Gore, za povzdigo in zboljšanje prometa, za olepšanje kraja in za olajšanje občevanja s tujci!"

Ko bela smrt kosi

Ko bela smrt kosi

Snežni plazovi so se v času obsežnih snežnih padavin pogosto sprožali na območju Mojstrovke in ostalih vrhov, ki se pnejo nad Vršiško cesto.

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči