Ruska kapelica
Mojca Mežek
01. 09. 2020

Ko bela smrt kosi

Snežni plazovi so se v času obsežnih snežnih padavin pogosto sprožali na območju Mojstrovke in ostalih vrhov, ki se pnejo nad Vršiško cesto.

Žalostna zgodba ruskih vojnih ujetnikov, ki so za človeka nemogočih razmerah gradili Vršiško cesto

Vršiško cesto so pričeli graditi na pomlad leta 1915, priprave na gradnjo pa so se začele že veliko prej, v jeseni leta 1914. Cesto čez gorski prelaz Vršič so potrebovali za hitrejše in preprostejše oskrbovanje Soške fronte, ki je besnela na drugi strani Vršiškega prelaza.

Gradnja ceste je potekala izjemno hitro, ne meneč za izčrpane ruske vojne ujetnike in za opozorila domačinov, da se na tem območju pogosto trgajo snežni plazovi, ki uničujejo vse na njihovi poti, so zgradili cesto in tovorno žičnico. Vse z namenom oskrbovanja bojišč na Soškem iz zaledja.

Vse dokler se ni zgodilo. Celo zimo je padlo snega komaj za vzorec. Dokler ni marca 1916 pričelo snežiti, snežilo je več dni zapored, tako intenzivno in brez prestanka. Po pripovedovanjih domačinov naj ne bi bilo tako obilnih snežnih padavin že več kot 35 let, količine snega so presenetile tudi hudih zim vajene ruske vojne ujetnike. V noči iz 13. na 14. februar so se iz pobočja Mojstrovke in Robičja utrgale ogromne plasti snega in z vso silovitostjo krenile proti Dolini. Pod seboj so pokopale delavske barake, postajo žičnice, most, ki naj bi bil zgrajen ravno za primer plazu, konstruktorji so bili namreč prepričani, da bo ta galomanski most preusmeril morebitne plazove mimo barak. Bela smrt je vzela več kot sto življenj ruskih vojnih ujetnikov in okoli 12 avstroogrskih stražarjev. 

Preživeli so trije, avstrijski desetnik, pek ki ga je pred plazom obvarovala krušna peč in en ruski vojni ujetnik čigar krike so slišali domačini in ga izkopali izpod plazu. 

Gradnja Vršiške ceste je zahtevala ogromno življenj, ne samo ruskih ujetnikov temveč tudi ostalih, ki so pri tem zahtevnem projektu sodelovali. 

Kot pietetna gesta za umrle ruske ujetnike, ki jih je bilo ne glede katere zgodovinske zapise pregledujemo, je bilo med žrtvami plazov in vojne največ ravno njih, so na prostoru kjer je stala bolnišnica, zgradili pravoslavno kapelico. 

Kapelica sv. Vladimirja je služila kot močan motivator za ruske vojne ujetnike, da so zdržali nečloveške napore in nasilje avstroogrskih paznikov med gradnjo ceste čez gorski prelaz. Leta 1916 je so kapelico predali njenemu namenu. obstaja le ena fotografija, ki naj bi bila posneta ob dokončani postavitvi. 

Na nesmiselnost vojne in vsega z njo povezanega nas opozarja tako imenovani Ruski Križ in na njem verz avstrijskega pesnika Petra Roseggerja: 

 

“Al’ na sever, al’ na jug, 

vsaka cesta vodi k cilju. 

Al’ v boj, al’ v mir,

o tem odloča božja volja.”

Komentarji (0)

Komentarji

Napišite komentar

Preberite še ostale zgodbe

Zgodbe

Tu še vedno živijo pravljice, katerih sledi najdete na vsakem koraku.

Vse zgodbe
Team Kranjska Gora

Team Kranjska Gora

Člani Team Kranjska Gora so ob zaključku letošnje tekmovalne sezone svoje smuči in opremo za nekaj časa postavili v kot in se odpravili na zaslužen oddih in počitek.

60 let Pokala Vitranc

60 let Pokala Vitranc

Sprehod skozi zgodovino Pokala Vitranc od leta 1961 s posebnim poudarkom na mnogokrat spregledane službe in posameznike brez katerih tekmovanje za Svetovni pokal ne bi bilo tako uspešno kot je.

Bor Pavlovčič, leteči Mojstrančan

Bor Pavlovčič, leteči Mojstrančan

Bor Pavlovčič je smučarski skakalec iz Mojstrane in eden izmed ambasadorjev Team Kranjska Gora. Pred kratkim je nase opozoril z odličnimi skoki in osvojenimi prvimi stopničkami v Svetovnem pokalu. Trenutno se doma pripravlja na Svetovno prvenstvo v smučarskih skokih, ki bo naslednji konec tedna potekal v Oberstdorfu.

Čarobne lokacije destinacije Kranjska Gora

Čarobne lokacije destinacije Kranjska Gora

Sprehod skozi štiri čarobne kraje na destinaciji Kranjska Gora, kjer se izročilo preteklosti prepleta s sedanjostjo.

Meta Hrovat: »Vesela sem, da me je življenje zapeljalo tja, kjer sem zdaj«!

Meta Hrovat: »Vesela sem, da me je življenje zapeljalo tja, kjer sem zdaj«!

Domačinka iz Podkorena in slovenska alpska smučarka Meta Hrovat odkrito o spremembah v času epidemije, tekmovalnem ritmu, pripravah na nove tekme in o sebi ter njenem življenju kot vrhunski smučarki.

9 načinov kako lahko obiščete Kranjsko Goro med epidemijo

9 načinov kako lahko obiščete Kranjsko Goro med epidemijo

Da Kranjske Gore med epidemijo ne boste pogrešali preveč, vam ponujamo 9 idej kako se lahko počutite kot, da ste na počitnicah v naših krajih pod Triglavom.

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 nasvetov kaj početi v slabem vremenu v Kranjski Gori.

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

"Združimo se in delujemo skupno za prospeh Kranjske Gore, za povzdigo in zboljšanje prometa, za olepšanje kraja in za olajšanje občevanja s tujci!"

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

"Ne poznam v Evropi nič lepšega!"

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči