Mojca Mežek
23. 12. 2020

Čarobne lokacije destinacije Kranjska Gora

Sprehod skozi štiri čarobne kraje na destinaciji Kranjska Gora, kjer se izročilo preteklosti prepleta s sedanjostjo.

Adventni čas je najbolj čaroben čas v letu. Kraji so praznično okrašeni, povsod žari na tisoče luči, vsako nedeljo na adventnih venčkih prižgemo novo svečo.

Tudi v Alpski vasici v središču Kranjske Gore imamo postavljen velik adventni venec. Venec s štirimi svečami simbolizira življenjski krog, štiri letne čase, štiri mejnike v krščanski veri in štiri strani neba. Ste vedeli, da vsaka svečka s seboj nosi posebno sporočilo in pomen? Prva svečka simbolizira upanje in pričakovanje, druga svečka pomeni mir medtem, ko tretja svečka praznuje radost in veselje, zadnja četrta svečka, ki smo jo prižgali prejšnjo nedeljo v domove prinaša ljubezen. Vsako leto smo z ljubeznijo organizirali adventne koncerte v Alpski vasici, lokalni ponudniki so vam z nasmehom postregli z domačimi dobrotami in v zraku je dišalo po cimetu. Letošnje leto je Alpska vasica odeta v debelo snežno odejo, ki namesto zvokov kitar slovenskih glasbenikov ogreje srca sprehajalcev.

Tisoče luči vabi tudi na sprehod skozi čarobni Vrt Viharnik v Mojstrani, ki ga že vrsto let ureja domačin Stane Brus. V vrtu stojita pravljična lesena hiška in leseni bivak, v slednjem so na ogled postavljene gorske jaslice, ki nosijo prav posebno zgodbo. Po avtorjevi zamisli so postavljene tako, kot se je nekdaj odvijalo življenje v Mojstrani. 

Na trgih po naši občini je postavljenih več smrečic ali kot jim pravimo na gorenjskem drəvésc oz. drəvéščkov. Smrečje in zimzelene vejice simbolizirajo življenjsko moč in večnost, kar še dodatno poudarja božično sporočilo. Postavljanje novoletnih smrečic je bil na Kranjskem dokaj ne poznan običaj, v večini so smrečice v svojih domovih postavljali nemški uradniki in oficirji. Prvo javno smrečico so postavili na Zmajski most v Ljubljani šele leta 1845.

Precej starejši običaj na Slovenskem pa je običaj postavljanja jaslic. Te so bile prvič postavljene v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani leta 1644. Sprva se jih je postavljalo le v cerkvah, šele stoletje kasneje so jih začeli postavljati po domovih, sprva v meščanskih domovih kasneje tudi po domovih v ruralnih področjih. Pred malo več kot desetletjem so se uveljavile Žive jaslice. Idejo o gledališki predstavi z božično zgodbo Žive jaslice v ledu je razvil domačin Pavel Skumavc. Lansko leto so tako uprizorili že 18. božično zgodbo zapored. Posebnost teh predstav je, da je celotno prizorišče soteske Mlačca, kjer se odvijajo te predstave, ujeto v led. Igralci nastopajo v derezah pod petindvajset metrskimi zaledenelimi slapovi. Letos Ledenega spektakla Živih jaslic zaradi vsem znanih razlogov ne bo. Pa vendar je soteska Mlačca že odeta v led. Pavel je letošnje leto zaradi primerno nizkih temperatur in snega ustvaril pravo ledeno kraljestvo. Odsev luči v ledu ustvarja magično in čarobno vzdušje v soteski kjer prav vsak obiskovalec za trenutek lahko postane kralj ali kraljica Ledenega kraljestva.

Svojevrsten ambient so z umestitvijo različnih dreves in zimzelena v Jasni ustvarili v Jasna Chalet Resortu. Z namenom, da bi ohranili starodavno izročilo prednikov za naše zanamce. S posebnim posluhom za krajinsko arhitekturo s katero sledijo slovenskemu »gartlcu« tako imenovanim kmečkim vrtom pred hišo, ki je bil značilen za naše območje, so na nabrežje jezerca Jasna umestili drevo Jerebike, ki je po izročilu varovalka vrat v duhovni svet pred vsem zlim. V okolici Jasna Chalet Resorta se boste lahko spoznali z bodiko ali božjem drevcem. V krščanstvu predstavljajo bodice na listih Kristusov pasijon, rdeči plodovi pa darove svetih treh kraljev. Bodika je kasneje postala simbol blagostanja in zadovoljstva v novem letu. In prav tega vam želimo v letu, ki prihaja v izobilju!

Srečno in zdravo 2021!

Ob morebitnem ogledu priporočamo spoštovanje vseh trenutno veljavnih predpisov NIJZ in ukrepov vlade. 

Komentarji (0)

Komentarji

Napišite komentar

Preberite še ostale zgodbe

Zgodbe

Tu še vedno živijo pravljice, katerih sledi najdete na vsakem koraku.

Vse zgodbe
Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Pasta Grannies visits Slovenia!

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

Dnevi se krajšajo in noči daljšajo. Konkretno smo že zakorakali v jesen, vrhove najvišjih gora je že pobelili sneg in jutranje temperature se tudi v dolini že spustijo pod ledišče. Za vas smo zbrali nekaj aktivnosti, ki jih lahko počnete jeseni na destinaciji.

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Kaj imajo skupnega Slovenski planinski muzej, Nordijski center Planica in pikčasta majica Le Tour de France?

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Četrti Svetovni dan čebel letos poteka v luči posebnega apela, da se zaradi pozebe, ki je močno prizadela sadno drevje, ne kosi javnih površin in zelenic okoli hiš. Temu apelu se je pridružila tudi destinacija Kranjska Gora.

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 nasvetov kaj početi v slabem vremenu v Kranjski Gori.

5 razlogov za obisk Kranjske Gore v letu 2021

5 razlogov za obisk Kranjske Gore v letu 2021

Kranjsko Goro si lahko ogledate kadar koli v letu. Od jesenskega listja do zelenih spomladanskih pašnikov in poletnega sonca, ki pokuka skozi drevesa.

9 načinov kako lahko obiščete Kranjsko Goro med epidemijo

9 načinov kako lahko obiščete Kranjsko Goro med epidemijo

Da Kranjske Gore med epidemijo ne boste pogrešali preveč, vam ponujamo 9 idej kako se lahko počutite kot, da ste na počitnicah v naših krajih pod Triglavom.

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

V spoštljivi razdalji in ob vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

"Ne poznam v Evropi nič lepšega!"

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

"Združimo se in delujemo skupno za prospeh Kranjske Gore, za povzdigo in zboljšanje prometa, za olepšanje kraja in za olajšanje občevanja s tujci!"

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči