Nataša Makovec
23. 12. 2020

Čarobne lokacije destinacije Kranjska Gora

Sprehod skozi štiri čarobne kraje na destinaciji Kranjska Gora, kjer se izročilo preteklosti prepleta s sedanjostjo.

Adventni čas je najbolj čaroben čas v letu. Kraji so praznično okrašeni, povsod žari na tisoče luči, vsako nedeljo na adventnih venčkih prižgemo novo svečo.

V Alpski vasici v središču Kranjske Gore vas pričakujejo lokalni ponudniki z božanskimi izdelki iz naravnih materialov in dobrotami z domačih kmetij. Če ste ljubitelji domačih slovenskih sirov ali mesnin, lahko najdete svojo stojnico prav tam. Domači gostinski ponudniki so razširili svoje delovanje in skuhajo čaj ali pa vročo čokolado tudi na trgu. Prižig adventnih luči se bo zgodil 26.11.2022 ob 18.00 s slavnostnim govorom župana Kranjske Gore in koncertom slovenske mednarodno priznane in nagrajene a cappella skupine Bassless. Nato pa lahko vsako soboto do Božiča v Alpski vasici slišite nepozabno kantavtorico Ditko, vokalno poslastico Kvatropirci in rockovsko obarvano skupino Ekvorna. Leto se bo zaključilo v družbi najbolj znanega slovenskega ansambla, Ansambla Saša Avsenika.

Tisoče luči vabi tudi na sprehod skozi čarobni Vrt Viharnik v Mojstrani, ki ga že vrsto let ureja domačin Stane Brus. V vrtu stojita pravljična lesena hiška in leseni bivak, v slednjem so na ogled postavljene gorske jaslice, ki nosijo prav posebno zgodbo. Po avtorjevi zamisli so postavljene tako, kot se je nekdaj odvijalo življenje v Mojstrani. 

Na trgih po občini je postavljenih več smrečic, ali kot jim pravimo na gorenjskem drəvésc oz. drəvéščkov. Smrečje in zimzelene vejice simbolizirajo življenjsko moč in večnost, kar še dodatno poudarja božično sporočilo. Postavljanje novoletnih smrečic je bil na Kranjskem dokaj nepoznan običaj, v večini so smrečice v svojih domovih postavljali nemški uradniki in oficirji. Prvo javno smrečico so postavili na Zmajski most v Ljubljani šele leta 1845.

Precej starejši običaj na Slovenskem pa je običaj postavljanja jaslic. Te so bile prvič postavljene v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani leta 1644. Sprva se jih je postavljalo le v cerkvah, šele stoletje kasneje so jih začeli postavljati po domovih, sprva v meščanskih domovih kasneje tudi po domovih v ruralnih območjih. Pred malo več kot desetletjem so se uveljavile Žive jaslice. Idejo o gledališki predstavi z božično zgodbo Žive jaslice v ledu je razvil domačin Pavel Skumavc. Posebnost teh predstav je, da je celotno prizorišče soteske Mlačca, kjer se odvijajo te predstave, ujeto v led. Letos ledenega spektakla Živih jaslic ne bo, pa vendar je soteska Mlačca že skoraj pripravljena na obiskovalce. Pavel je letošnje leto zaradi primerno nizkih temperatur in snega, ustvaril pravo ledeno kraljestvo. Odsev luči v ledu ustvarja magično in čarobno vzdušje v soteski, kjer prav vsak obiskovalec za trenutek lahko postane kralj ali kraljica Ledenega kraljestva. Obiskovalcem bo v primeru ustreznih temperatur Ledeno kraljestvo na voljo za oglede od 15. decembra.

Svojevrsten ambient so z umestitvijo različnih dreves in zimzelenja v Jasni ustvarili v Jasna Chalet Resortu. Z namenom, da bi ohranili starodavno izročilo prednikov za naše zanamce. S posebnim posluhom za krajinsko arhitekturo s katero sledijo slovenskemu »gartlcu« tako imenovanim kmečkim vrtom pred hišo, ki je bil značilen za naše območje, so na nabrežje jezerca Jasna umestili drevo Jerebike, ki je po izročilu varovalka vrat v duhovni svet pred vsem zlim. V okolici Jasna Chalet Resorta se boste lahko spoznali z bodiko ali božjem drevcem. V krščanstvu predstavljajo bodice na listih Kristusov pasijon, rdeči plodovi pa darove svetih treh kraljev. Bodika je kasneje postala simbol blagostanja in zadovoljstva v novem letu. In prav tega vam želimo v letu, ki prihaja v izobilju!

Srečno in zdravo 2023!

Komentarji (0)

Komentarji

Napišite komentar

O avtorju

Nataša Makovec

Turistični informator v Turizmu Kranjska Gora.

Preberite še ostale zgodbe

Zgodbe

Tu še vedno živijo pravljice, katerih sledi najdete na vsakem koraku.

Vse zgodbe
Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Pasta Grannies visits Slovenia!

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

Dnevi se krajšajo in noči daljšajo. Konkretno smo že zakorakali v jesen, vrhove najvišjih gora je že pobelili sneg in jutranje temperature se tudi v dolini že spustijo pod ledišče. Za vas smo zbrali nekaj aktivnosti, ki jih lahko počnete jeseni na destinaciji.

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Kaj imajo skupnega Slovenski planinski muzej, Nordijski center Planica in pikčasta majica Le Tour de France?

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Četrti Svetovni dan čebel letos poteka v luči posebnega apela, da se zaradi pozebe, ki je močno prizadela sadno drevje, ne kosi javnih površin in zelenic okoli hiš. Temu apelu se je pridružila tudi destinacija Kranjska Gora.

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 nasvetov kaj početi v slabem vremenu v Kranjski Gori.

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

V spoštljivi razdalji in ob vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

"Ne poznam v Evropi nič lepšega!"

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

"Združimo se in delujemo skupno za prospeh Kranjske Gore, za povzdigo in zboljšanje prometa, za olepšanje kraja in za olajšanje občevanja s tujci!"

Ko bela smrt kosi

Ko bela smrt kosi

Snežni plazovi so se v času obsežnih snežnih padavin pogosto sprožali na območju Mojstrovke in ostalih vrhov, ki se pnejo nad Vršiško cesto.

Izkoristi dan za gore: skalni užitki v idilični vasici pod Triglavom

Izkoristi dan za gore: skalni užitki v idilični vasici pod Triglavom

Izkoristiti dan za gore ni nikoli slaba odločitev.

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči