Elizabeta Skumavc
09. 02. 2021

5 razlogov za obisk Kranjske Gore v letu 2021

Kranjsko Goro si lahko ogledate kadar koli v letu. Od jesenskega listja do zelenih spomladanskih pašnikov in poletnega sonca, ki pokuka skozi drevesa.

Previous
Next

Glede na svetovno zdravstveno krizo in omejitve potovanj, ki so zaznamovale leto 2020, si v tem svežem novem letu želim, in upam, da bomo ponovno lahko varno in svobodno raziskovali slovenske in tuje dežele. Srečo imam, da je pred mojim domačim pragom Kranjska Gora. V nadaljevanju si lahko preberete seznam stvari, zaradi katerih je Kranjska Gora eden izmed najbolj navdihujočih turističnih biserov v Sloveniji. Je kraj, kjer lahko zlahka najdete košček narave le zase. Tukaj pa je nekaj razlogov, zakaj se z veseljem vračam sem. Znova in znova.

#1 Sanje fotografov – skozi vse leto

Kranjska Gora je vredna ogleda v prav vseh letnih časih. Jesensko listje, spomladanski zeleni pašniki in poletno sonce, ki sije skozi bujna drevesa ter ustvarja navdihujoče sončne zahode. Sneg vam bo vzel sapo, saj Kranjsko Goro spremeni v pravo zimsko pravljico. Pripravite fotografsko opremo ali fotoaparat na mobilnem telefonu – po vsakem obisku boste želeli več. Kdaj je najboljši čas za obisk Kranjske Gore? Kadarkoli. Vedno.

#2 Opustite pojmovanja o razdalji in času

Slovenija je majhna država, ki jo lahko zagotovo izkusite tudi na kratkem potovanju. Ko načrtujete pot po Sloveniji, ste lahko prepričani, da je prav vse, kar boste želeli raziskati, zelo blizu. Na vrh seznama postavite Kranjsko Goro v srcu Triglavskega narodnega parka, saj je le eno uro vožnje oddaljena od glavnega slovenskega mednarodnega letališča in prestolnice Ljubljane. Kranjska Gora bo s svojimi naravnimi biseri zagotovo izvabila pustolovko ali pustolovca v vas. Vzemite si dovolj časa in se namenoma izgubite v njenih lepih gozdovih, na sprehodih ob alpskih potokih in jezerih ter se naužijte lepote Julijskih Alp. Prav tako ne pozabite na fotografiranje, saj se slike malodane ustvarjajo skoraj same od sebe.

#3 Množica izkušenj

Edinstveni geografski položaj in geološka struktura Kranjske Gore bosta očarala prav vsakogar. Tiste, ki hrepenijo po globoki sprostitvi v naravi pa tudi adrenalinske navdušence – možnosti za preživljanje počitnic po vaših željah je zares na pretek. Naj gre za hojo, pohodništvo, planinarjenje, vožnjo s kolesi po alpskih pokrajinah ali uživanje v pestri izbiri zimskih športov. Moja najljubša izbira je pohodniška pot Juliana Trail. Zadala sem si izziv in avgusta lani prehodila nekaj etap ter dokumentirala naravo v njenem poletnem sijaju. Med mojimi najbolj nepozabnimi počitnicami je vsekakor oddih v čudoviti pokrajini – od Kranjske Gore preko Julijskih Alp. Poleg tega pa je namakanje utrujenih nog v potoku ali sprostitev ob branju dobre knjige ob jezeru Jasna še toliko večja nagrada.

#4 Biseri na vsakem koraku

Verjetno poznate glavne točke Kranjske Gore, kot so jezero Jasna, slap Peričnik ali naravni rezervat Zelenci. Morda pa ne veste, da se povsod skrivajo majhni zakladi. Če ste spontane narave in vas iz otroške radovednosti zanima, kam vodi neznana gozdna potka, se lahko kmalu znajdete pred samotnim slapom, kristalno čistim potokom ali jezerom, kjer boste najverjetneje edini obiskovalec. Če domov z veseljem prinesete fotografije osupljivih krajin, poznanih le nekaterim, preprosto sledite zvokom narave.

#5 Po ponovnem odprtju javnega življenja – poskrbite za popolno sprostitev in preobrazbo

Narava je nedvomno najboljše zdravilo proti posledicam, ki jih prinaša sodobni, mrzlični življenjski slog, še posebno v teh težkih časih, v katerih se je znašel ves svet. Zaradi omejitev gibanja znam ponovno ceniti čas, ki ga preživim v naravi. Če ste mi vsaj malo podobni, si verjetno želite odpraviti na počitnice, ki vam bodo okrepile telo in duha. »Zelena Slovenija« ni le slogan. Je dejstvo, zaradi katerega smo Slovenke in Slovenci ponosni na našo neokrnjeno naravo. Predvsem pa se je pomembno zavedati, da ima naše naravno okolje edinstveno moč, da nas spremeni. Stapljanje z lepotami narave, uživanje okusnih in zdravih lokalnih dobrot ter prenočitve v hotelih in bivališčih v srcu Triglavskega narodnega parka so zanesljivi načini, kako se na novo napolniti z energijo, močjo in vitalnostjo. Kadarkoli sem obkrožena s čarobnostjo Julijskih Alp, ko poslušam šum potokov ali fotografiram zgodnje jutranje odseve na jezeru Jasna, se domov vrnem drugačna.

Ko obrnemo novo stran

V vsakodnevnem življenju le redko izkusimo in občutimo povezavo z nečim, kar je večje od nas. Ta povezava je vsekakor lahko tudi Kranjska Gora, ki z izjemno močjo narave ter njeno zdravilno in očiščevalno sposobnostjo, ponovno vzpostavi vez z vsem, kar je bistvenega pomena za naše polno doživljanje življenja v nas in okoli nas. To obisk Kranjske Gore nudi na vsakem koraku, njena spokojnost pa je nalezljiva v najboljšem možnem smislu. Dovolite ji, da vam zleze pod kožo.

Sporočite nam, če nas nameravate obiskati, in z veseljem vam bomo pomagali načrtovati popoln oddih v osrčju Julijskih Alp.

Avtorica in fotografinja: Ana Benje
Več o njenih popotovanjih si lahko preberete na: https://www.earthtoana.com/

Več fotografij

Komentarji (0)

Komentarji

Napišite komentar

Preberite še ostale zgodbe

Zgodbe

Tu še vedno živijo pravljice, katerih sledi najdete na vsakem koraku.

Vse zgodbe
Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Kako so dovški krapi postali svetovno znana jed

Pasta Grannies visits Slovenia!

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

5 stvari, ki jih v jesensko obarvani Kranjski Gori ne gre zamuditi

Dnevi se krajšajo in noči daljšajo. Konkretno smo že zakorakali v jesen, vrhove najvišjih gora je že pobelili sneg in jutranje temperature se tudi v dolini že spustijo pod ledišče. Za vas smo zbrali nekaj aktivnosti, ki jih lahko počnete jeseni na destinaciji.

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Tadej pikčasto majico na ogled postavi

Kaj imajo skupnega Slovenski planinski muzej, Nordijski center Planica in pikčasta majica Le Tour de France?

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Svetovni dan čebel in piknik prostor za čebele

Četrti Svetovni dan čebel letos poteka v luči posebnega apela, da se zaradi pozebe, ki je močno prizadela sadno drevje, ne kosi javnih površin in zelenic okoli hiš. Temu apelu se je pridružila tudi destinacija Kranjska Gora.

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 idej kaj početi v Kranjski Gori, ko dežuje

5 nasvetov kaj početi v slabem vremenu v Kranjski Gori.

9 načinov kako lahko obiščete Kranjsko Goro med epidemijo

9 načinov kako lahko obiščete Kranjsko Goro med epidemijo

Da Kranjske Gore med epidemijo ne boste pogrešali preveč, vam ponujamo 9 idej kako se lahko počutite kot, da ste na počitnicah v naših krajih pod Triglavom.

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

Hit poletja: Pohodniška pot Juliana Trail

V spoštljivi razdalji in ob vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

Svetovni popotnik, ki ga je očarala Zgornjesavska dolina

"Ne poznam v Evropi nič lepšega!"

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

Oklic, ki je za vedno spremenil življenje v Kranjski Gori

"Združimo se in delujemo skupno za prospeh Kranjske Gore, za povzdigo in zboljšanje prometa, za olepšanje kraja in za olajšanje občevanja s tujci!"

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči