Slovenija gosti 5. Svetovni kongres »Gozdovi in njihov potencial za zdravje«

Gozd je najpomembnejši del našega obstoja

Kranjska Gora, 19. september 2023 – Ali se ljudje dovolj zavedamo potenciala gozda za naše boljše zdravje in dobro počutje? Na to in številna druga vprašanja med 18. in 20. septembrom odgovarjajo strokovnjaki z vsega sveta na 5. Svetovnem kongresu, ki nosi naslov »Gozdovi in njihov potencial za zdravje«, gosti pa ga čudovito okolje Kranjske Gore.

Po besedah dr. Darije Cvikl, glavne koordinatorke organizacijskega odbora 5. svetovnega kongresa »Gozdovi in njihov potencial za zdravje« in namestnice sekretarja predsedstva Svetovnega združenja za gozdno terapijo ni nobeno presenečenje, da je bila Slovenija s svojimi prostranimi gozdovi, ki pokrivajo več kot 60 % našega območja, leta 2016 razglašena za prvo zeleno destinacijo na svetu.

»Leta 2016 smo Slovenci dobili tudi prve praktike gozdne terapije. Naše raziskovalno delo na področju terapevtskega gozdnega turizma v Sloveniji pa se je začelo leto pozneje. Med drugim smo pred dvema letoma ravno tu, v Kranjski Gori, izvedli zelo pomembno raziskavo, katere izsledki so potrdili izjemno pozitivne učinke gozda na turiste, natančneje na fiziološke (znižanje ravni stresnega hormona) in psihološke (indeks splošnega dobrega počutja) parametre,« pojasnjuje dr. Cvikl.

Da je treba prakso gozdne terapije nujno podpreti s čim več znanstvenimi raziskavami, poudarja tudi častni gost kongresa, prof. dr. med. dr. h. c. (mult.) Horst Klinkmann, predsednik Svetovnega združenja za gozdno terapijo:

»Zavedati se moramo začeti, da je gozd najpomembnejši del našega obstoja, zato je glavni cilj Svetovnega združenja za gozdno terapijo podpreti čim več znanstvenih raziskav s tega področja, saj bo bila gozdna terapija le tako lahko sprejeta tudi s strani zdravstvene stroke.«

Gozdovi igrajo zelo pomembno vlogo v našem življenju, ne le kot vir lesa in naravnih virov, temveč tudi kot ključen element zdravja in blaginje prebivalcev.

Po besedah enega najvidnejših strokovnjakov na tem področju, dr. Qing Lija z Oddelka za rehabilitacijsko medicino Medicinske fakultete v Nipponu na Japonskem je znanstveno dokazano, da gozdna kopel, ki jo lahko zelo poenostavljeno opišemo kot prakso, kjer preko umirjenega sprehoda skozi gozd (ali drugo naravno okolje) aktiviramo vseh pet čutov, prinaša naslednje pozitivne učinke:

  • Gozdna kopel krepi imunski sistem in deluje preventivno proti raku.

  • Gozdna kopel znižuje stresne hormone.

  • Gozdna kopel izboljšuje spanec.

  • Gozdna kopel deluje preventivno pri depresiji.

  • Gozdna kopel znižuje krvni tlak in srčni utrip ter preventivno vpliva na hipertenzijo in bolezni srca.

  • Gozdna kopel lahko pomaga pri hitrejšem okrevanju in rehabilitaciji.

  • Gozdna kopel v mestnih parkih ugodno vpliva na zdravje ljudi.

  • Gozdna kopel deluje preventivno na bolezni, povezane s sodobnim življenjskim slogom.

»Če bi ljudje vedeli za vse pozitivne učinke gozdne kopeli, bi zagotovo pogosteje in bolj aktivno izvajali to prakso. Prav zato se mi zdi pomembno, da vse njene pozitivne učinke podkrepimo z znanstvenimi raziskavami, saj bo tovrstno zbiranje podatkov vplivalo na boljše razumevanje širše javnosti glede pozitivnih učinkov gozda na naše zdravje in dobro počutje. In lahko rečem, da ima Slovenija čudovite gozdove in naravo, zato sem prepričan, da ima na tem področju velik potencial,« še poudari dr. Qing Li.

Njegovim besedam se pridružuje tudi prof. dr. Won Sop Shin, še eden od največjih strokovnjakov s področja gozda in njegovega vpliva na naše zdravje (zaposlen na Državni Univerzi v Chungbuku v Koreji ter predsednik korejskega foruma za gozdno terapijo):

»Gozdovi opravljajo različne funkcije in ne služijo le za materialne izdelke, ampak tudi za nematerialne storitve. Zdravstvene funkcije, ki nam jih nudijo gozdovi, so v rabi že dolgo. A hitro naraščanje urbanizacije in z modernim življenjskim slogom povezane težave kličejo k večjemu poudarjanju zdravstvene funkcije gozdov. In s tega vidika ta kongres ponuja neprecenljive možnosti za izmenjavo izkušenj, znanja in vizij za implementacijo gozdne terapije na različnih področjih v različnih državah po svetu.«

Izjemen potencial Slovenije na področju gozdnega terapevtskega turizma

Nadvse razveseljujoče je, da privlačnost in potencial gozda prepoznava vse več ljudi, zato ta kongres poleg vsega predstavlja odlično priložnost za promocijo Slovenije kot trajnostne in inovativne destinacije ter njenega izjemnega potenciala za razvoj gozdnega terapevtskega turizma.
Zato lahko trdimo, da bo Svetovni kongres »Gozdovi in njihov potencial za zdravje” brez dvoma pustil trajen pečat in prispeval k razvoju gozdnega turizma v Sloveniji ter na edinstven način povezal naravo, znanost in trajnostni turizem.

Foto: Nik Bertoncelj

Druge novice

Novice

Oglejte si še druge novice.

Vse novice
Vetrolom Radovna - zaprti cesti v dolini Krma in Kot

Vetrolom Radovna - zaprti cesti v dolini Krma in Kot

Zaradi razsežnosti vetroloma in odpravljanja posledic le-tega so vse prometne komunikacije v dolini Krma in Kot do nadaljnjega zaprte.

Vaš odgovoren obisk Triglavskega narodnega parka prispeva k ohranjanju narave

Vaš odgovoren obisk Triglavskega narodnega parka prispeva k ohranjanju narave

Javni zavod Triglavski narodni park je v sodelovanju s partnerji projekta VrH Julijcev pripravil tri kratke videe o najbolj vročih tematikah v poletnem času.

Dogodki v mesecu juliju

Dogodki v mesecu juliju

V mesecu juliju se nam obeta živahen program dogodkov v Kranjski Gori . Krasili ga bodo glasbeniki, ki bodo prav posebej polepšali poletje pod Vitrancom in poletje pod Triglavom .

Podelitev certifikatov KBZ Kranjska Gora Vrhunsko

Podelitev certifikatov KBZ Kranjska Gora Vrhunsko

Na dogodku so lokalni ponudniki prejeli certifikate, ki pričajo o visoki kakovosti izdelkov in ob uporabi lokalnih surovin pripovedujejo o tradiciji, kulturi in načinu življenja v Zgornjesavski dolini.

Varno v gore poleti

Varno v gore poleti

Pomembne informacije in priporočila za varnejši obisk hribov in gora.

Varnost v feratah

Varnost v feratah

Feratanje je postala zelo popularna športna disciplina.Varnost vseh se začne pri vsakem obiskovalcu posebej! Zato za ferate potrebujemo ustrezno opremo kot so: samovarovalni sistem, plezalni pas, čelado, rokavice so zelo dobrodošle in primerno obutev.

Avtobusni prevozi v dolino Vrata in turistični avtobus Kranjska Gora

Avtobusni prevozi v dolino Vrata in turistični avtobus Kranjska Gora

Med vožnjo s turističnim avtobusom boste, ko bosta mimo vas brzeli pokrajina in ohranjena kulturna dediščina, začutili utrip krajev pod Triglavom. Avtobusi v Vrata vozijo v sklopu projekta Umirjanja prometa v dolino Vrata ob podpori Triglavskega narodnega parka.

ZAPORA TOMINŠKOVE POTI NA TRIGLAV

ZAPORA TOMINŠKOVE POTI NA TRIGLAV

Planinska zveza Slovenije in Planinsko društvo Ljubljana Matica obveščata, da bo med 14. 7. 2023 in 18. 7. 2023 ter med 26. 7. 2023 in 30. 7. 2023 ZAPRT odsek zelo zahtevane planinske poti Spomenik (1009 m)–Kozja dolina–Begunjski studenec (2080 m) (Tominškova pot). Na planinski poti se bodo izvajala nujna večja vzdrževalna dela.

Escape muzej Kajžnkova hiša - spremenjen odpiralni čas

Escape muzej Kajžnkova hiša - spremenjen odpiralni čas

Escape muzej Kajžnkova hiša bo od ponedeljka, 4. septembra 2023, dalje odprt samo za najavljene skupine.

Obvestilo o zaporah cest zaradi tekaške prireditve Julian Alps Trail Run

Obvestilo o zaporah cest zaradi tekaške prireditve Julian Alps Trail Run

Zaradi tekaške prireditve Julian Alps Trail Run bo promet na območju občine Kranjska Gora oviran.

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči