Slovenija gosti 5. Svetovni kongres »Gozdovi in njihov potencial za zdravje«

Gozd je najpomembnejši del našega obstoja

Kranjska Gora, 19. september 2023 – Ali se ljudje dovolj zavedamo potenciala gozda za naše boljše zdravje in dobro počutje? Na to in številna druga vprašanja med 18. in 20. septembrom odgovarjajo strokovnjaki z vsega sveta na 5. Svetovnem kongresu, ki nosi naslov »Gozdovi in njihov potencial za zdravje«, gosti pa ga čudovito okolje Kranjske Gore.

Po besedah dr. Darije Cvikl, glavne koordinatorke organizacijskega odbora 5. svetovnega kongresa »Gozdovi in njihov potencial za zdravje« in namestnice sekretarja predsedstva Svetovnega združenja za gozdno terapijo ni nobeno presenečenje, da je bila Slovenija s svojimi prostranimi gozdovi, ki pokrivajo več kot 60 % našega območja, leta 2016 razglašena za prvo zeleno destinacijo na svetu.

»Leta 2016 smo Slovenci dobili tudi prve praktike gozdne terapije. Naše raziskovalno delo na področju terapevtskega gozdnega turizma v Sloveniji pa se je začelo leto pozneje. Med drugim smo pred dvema letoma ravno tu, v Kranjski Gori, izvedli zelo pomembno raziskavo, katere izsledki so potrdili izjemno pozitivne učinke gozda na turiste, natančneje na fiziološke (znižanje ravni stresnega hormona) in psihološke (indeks splošnega dobrega počutja) parametre,« pojasnjuje dr. Cvikl.

Da je treba prakso gozdne terapije nujno podpreti s čim več znanstvenimi raziskavami, poudarja tudi častni gost kongresa, prof. dr. med. dr. h. c. (mult.) Horst Klinkmann, predsednik Svetovnega združenja za gozdno terapijo:

»Zavedati se moramo začeti, da je gozd najpomembnejši del našega obstoja, zato je glavni cilj Svetovnega združenja za gozdno terapijo podpreti čim več znanstvenih raziskav s tega področja, saj bo bila gozdna terapija le tako lahko sprejeta tudi s strani zdravstvene stroke.«

Gozdovi igrajo zelo pomembno vlogo v našem življenju, ne le kot vir lesa in naravnih virov, temveč tudi kot ključen element zdravja in blaginje prebivalcev.

Po besedah enega najvidnejših strokovnjakov na tem področju, dr. Qing Lija z Oddelka za rehabilitacijsko medicino Medicinske fakultete v Nipponu na Japonskem je znanstveno dokazano, da gozdna kopel, ki jo lahko zelo poenostavljeno opišemo kot prakso, kjer preko umirjenega sprehoda skozi gozd (ali drugo naravno okolje) aktiviramo vseh pet čutov, prinaša naslednje pozitivne učinke:

  • Gozdna kopel krepi imunski sistem in deluje preventivno proti raku.

  • Gozdna kopel znižuje stresne hormone.

  • Gozdna kopel izboljšuje spanec.

  • Gozdna kopel deluje preventivno pri depresiji.

  • Gozdna kopel znižuje krvni tlak in srčni utrip ter preventivno vpliva na hipertenzijo in bolezni srca.

  • Gozdna kopel lahko pomaga pri hitrejšem okrevanju in rehabilitaciji.

  • Gozdna kopel v mestnih parkih ugodno vpliva na zdravje ljudi.

  • Gozdna kopel deluje preventivno na bolezni, povezane s sodobnim življenjskim slogom.

»Če bi ljudje vedeli za vse pozitivne učinke gozdne kopeli, bi zagotovo pogosteje in bolj aktivno izvajali to prakso. Prav zato se mi zdi pomembno, da vse njene pozitivne učinke podkrepimo z znanstvenimi raziskavami, saj bo tovrstno zbiranje podatkov vplivalo na boljše razumevanje širše javnosti glede pozitivnih učinkov gozda na naše zdravje in dobro počutje. In lahko rečem, da ima Slovenija čudovite gozdove in naravo, zato sem prepričan, da ima na tem področju velik potencial,« še poudari dr. Qing Li.

Njegovim besedam se pridružuje tudi prof. dr. Won Sop Shin, še eden od največjih strokovnjakov s področja gozda in njegovega vpliva na naše zdravje (zaposlen na Državni Univerzi v Chungbuku v Koreji ter predsednik korejskega foruma za gozdno terapijo):

»Gozdovi opravljajo različne funkcije in ne služijo le za materialne izdelke, ampak tudi za nematerialne storitve. Zdravstvene funkcije, ki nam jih nudijo gozdovi, so v rabi že dolgo. A hitro naraščanje urbanizacije in z modernim življenjskim slogom povezane težave kličejo k večjemu poudarjanju zdravstvene funkcije gozdov. In s tega vidika ta kongres ponuja neprecenljive možnosti za izmenjavo izkušenj, znanja in vizij za implementacijo gozdne terapije na različnih področjih v različnih državah po svetu.«

Izjemen potencial Slovenije na področju gozdnega terapevtskega turizma

Nadvse razveseljujoče je, da privlačnost in potencial gozda prepoznava vse več ljudi, zato ta kongres poleg vsega predstavlja odlično priložnost za promocijo Slovenije kot trajnostne in inovativne destinacije ter njenega izjemnega potenciala za razvoj gozdnega terapevtskega turizma.
Zato lahko trdimo, da bo Svetovni kongres »Gozdovi in njihov potencial za zdravje” brez dvoma pustil trajen pečat in prispeval k razvoju gozdnega turizma v Sloveniji ter na edinstven način povezal naravo, znanost in trajnostni turizem.

Foto: Nik Bertoncelj

Druge novice

Novice

Oglejte si še druge novice.

Vse novice
Cesta v Radovno zopet odprta, cesti v dolini Krma in Kot ostajata zaprti

Cesta v Radovno zopet odprta, cesti v dolini Krma in Kot ostajata zaprti

Od 12. oktobra je ponovno odprta državna cesta skozi Radovno, ostajata pa zaprti občinski cesti v dolini Krma in Kot.

Triangel Boutique Hotel prejel okoljski znak Zeleni ključ

Triangel Boutique Hotel prejel okoljski znak Zeleni ključ

Okoljski znak Zeleni ključ zagotavlja vsem gostom, da z izbiro certificiranega turističnega obrata, neposredno pripomorejo k varovanju okolja.

Javni poziv za oddajo ponudb za promocijo turističnih paketov slovenskega turističnega gospodarstva

Javni poziv za oddajo ponudb za promocijo turističnih paketov slovenskega turističnega gospodarstva

Obveščamo vas, da je STO objavila javni poziv za oddajo ponudb za promocijo turističnih paketov slovenskega turističnega gospodarstva.

Vaš odgovoren obisk Triglavskega narodnega parka prispeva k ohranjanju narave

Vaš odgovoren obisk Triglavskega narodnega parka prispeva k ohranjanju narave

Javni zavod Triglavski narodni park je v sodelovanju s partnerji projekta VrH Julijcev pripravil tri kratke videe o najbolj vročih tematikah v poletnem času.

Podelitev certifikatov KBZ Kranjska Gora Vrhunsko

Podelitev certifikatov KBZ Kranjska Gora Vrhunsko

Na dogodku so lokalni ponudniki prejeli certifikate, ki pričajo o visoki kakovosti izdelkov in ob uporabi lokalnih surovin pripovedujejo o tradiciji, kulturi in načinu življenja v Zgornjesavski dolini.

Restavracija Milka nagrajena z dvema Michelinovima zvezdicama

Restavracija Milka nagrajena z dvema Michelinovima zvezdicama

Restavracija Milka, ki se nahaja ob idiličnem jezeru Jasna je edina v Sloveniji, ki je prejela dve Michelinovi zvezdici.

Začetek smučarske sezone 2023/24

Začetek smučarske sezone 2023/24

Predviden pričetek smučarske sezone v Kranjski Gori je sobota, 9.12.2023.

Ne samo skakalci, tudi skakalke bodo sezoni v slovo pomahale v Planici!

Ne samo skakalci, tudi skakalke bodo sezoni v slovo pomahale v Planici!

Medtem ko smučarski skakalci tradicionalno sezono končajo na finalu v Planici, je Smučarski zvezi Slovenije po velikih prizadevanjih uspelo pridobiti še finale sezone skakalk. Zadnja tekma sezone bo v četrtek, 21. marca.

Spletna anketa - Strategija razvoja in upravljanja turizma za občino Kranjska Gora 2025-2035

Spletna anketa - Strategija razvoja in upravljanja turizma za občino Kranjska Gora 2025-2035

Občane in turistično gospodarstvo vabimo k izpolnitvi spletne ankete, katere rezultati bodo prispevali k pripravi nove Strategije razvoja in upravljanja turizma za Občino Kranjska Gora.

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči