Otvoritev krožne turnokolesarske poti Juliana Bike

Juliana Bike je nov turistični produkt skupnosti Julijske Alpe, ki se je pridružil med obiskovalci in turisti zelo priljubljeni, daljinski pohodniški poti Juliana trail.

Na tiskovni konferenci, ki je potekala pred otvoritvijo Juliana Bike v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, so sodelovali Klemen Langus, direktor skupnosti Julijske Alpe, Martin Šolar, podpredsednik Planinske Zveze Slovenije in Janez Rozman, predsednik Gorsko-reševalne zveze Slovenije. Rdeča nit je bila predstavitev novega turističnega produkta Juliana Bike, predstavitev sodelovanja s PZS, novosti na pohodniški poti Juliana (nova 4-peresna pentlja etap do Goriških Brd, prenovljen vodnik in 24 žigov na poti etap) in sodelovanje z ostalimi deležniki pri pripravi novih turističnih produktov, ki spretno združujejo razvijanje butičnega turizma v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom in turističnimi deležniki na vseh destinacijah, ki so del Skupnosti Julijske Alpe.

Poseben poudarek novinarske konference je bilo spoštovanje bontona in skrbi za varne športne aktivnosti kot so kolesarjenje, pohodništvo in gorništvo. Kot je poudaril Klemen Langus je destinacija kot neke vrste dnevna soba, ki jo najprej uredimo zase oz. lokalno prebivalstvo šele nato v goste povabimo prijatelje, znance, obiskovalce in turiste. Tako je tudi na poti Juliana Bike potrebno spoštovati pravila vedenja, ki veljajo v Triglavskem narodnem parku, zavarovanem območju Natura 2000, UNESCO – MIB in tradicionalnega življenja domačinov.

Po kulturnem programu, kjer so udeležene na otvoritveni prireditvi pozdravili in nagovorili junaki Triglavskih pravljic, je sledil slovesni moment, ko so direktorica STO Maja Pak,  župan občine Kranjska Gora Janez hrovat, direktor Skupnosti Julijske Alpe Klemen Langus in predsednik Planinske zveze Slovenija Jože Rovan odkrili usmerjevalno tablo za novo turnokolesarsko pot Juliana Bike. Kmalu zatem so se vsi zbrani z (e)kolesi odpravili na pot proti Krmi in tako simbolično preizkusili del druge etape Juliana bike, ki poteka čez Goreljek in Zgornjo Radovno vse do Kranjske Gore.

Juliana bike poteka po trasi STKP.
Juliana Bike je sestra nadvse priljubljene daljinske pohodniške poti Juliana.

Še nekaj besed o Juliana Bike

Juliana bike sledi filozofiji starejše sestre Juliana Trail in je v osnovi del Slovenske turnokolesarske poti (STKP), vendar je krožno zaključena zato jo lahko razumemo kot samostojen krog po robu julijskih Alp. Turnokolesarska pot Juliana Bike vsebuje sedem etap in si sledijo v obratni smeri urnega kazalca in merijo skupaj 290 km, medtem ko njihova višinska razlika znaša slabih 8500 metrov. Poleg osnovnih etap se na Juliana Bike navezujejo tudi pristopne etape iz treh smeri. Povprečna dolžina etape znaša 40 kilometrov.

7 etap

  1. Bohinjska Bistrica  – Goreljek
  2. Goreljek – Kranjska Gora
  3. Kranjska Gora – Bovec
  4. Bovec – Tolmin
  5. Tolmin – Zakojca
  6. Zakojca – Podbrdo
  7. Podbrdo – Bohinjska Bistrica

3 Pristopne etape

  1. Radovljica – Bled – Gorje
  2. Žirovnica – Jesenice – Mojstrana
  3. Goriška Brda – Tolmin

Turnokolesarska pot Juliana bike je označena z modrimi usmerjevalnimi tablicami, ki že označujejo Slovensko turnokolesarsko pot, dodan je le zaščitni znak Julijskih Alp (JA). Pot vas bo peljala po lokalnih cestah, kolesarskih stezah, gozdnih poteh ali kolovozih in bo ob vas v občutljivih naravnih habitatih terjala tudi precejšnje spoštovanje do narave, rastlin, živali in navsezadnje do spoštovanja zasebne lastnine domačinov, ki trajnostno sobivajo z vsemi naravnimi deležniki okolja v zavarovanem okolju UNESCA in Triglavskega narodnega parka. Temeljna razlika med STKP in Juliana Bike je ta, da so začetki in zaključki etap prestavljeni v naseljene kraje oz. turistična središča Julijskih Alp.

Druge novice

Novice

Oglejte si še druge novice.

Vse novice
Znak GREEN&SAFE za turistične ponudnike

Znak GREEN&SAFE za turistične ponudnike

V sredini meseca marca je destinacija pristopila in uspešno pridobila znak GREEN&SAFE, certifikat, ki destinacijo Kranjska Gora umešča med destinacije, ki so za vodilo vzele standarde, in se zavezale k odgovornemu, varnemu in zelenemu turizmu.

Kranjska Gora shuttle

Kranjska Gora shuttle

Potovanje z avtobusom je bolj prijazno do narave, med vožnjo pa skozi okno vidite veliko več, kot v osebnem avtomobilu.

Slovenska Olimpijska bakla na poti v Tokyo ponovno na destinaciji Kranjska Gora

Slovenska Olimpijska bakla na poti v Tokyo ponovno na destinaciji Kranjska Gora

Po 54 dneh skozi 173 od skupno 212 slovenskih občin je slovenska olimpijska bakla danes ponovno pripotovala nazaj na destinacijo Kranjska Gora.

Na Spartan Race Kranjska Gora 2021 hosted by I feel Slovenia s turističnim bonom

Na Spartan Race Kranjska Gora 2021 hosted by I feel Slovenia s turističnim bonom

Na Spartan Race Kranjska Gora 2021 hosted by I feel Slovenia se lahko letos prijavite tudi s turističnim bonom.

Spremenjen prometni režim v času Spominske slovesnosti pri Ruski kapelici 31.07.2021

Spremenjen prometni režim v času Spominske slovesnosti pri Ruski kapelici 31.07.2021

Prometni režim v soboto, 31. julija 2021, v času Spominske slovesnosti pri Ruski kapelici!

ZAPRT zgornji del Hanzove poti na Prisojnik

ZAPRT zgornji del Hanzove poti na Prisojnik

Planinsko društvo Kranjska Gora obvešča, da je zgornji del Hanzove poti na Prisojnik ZAPRT!

Potapljači »pregledali« jezero Jasna

Potapljači »pregledali« jezero Jasna

V soboto je potekala prva čistilna akcija jezera Jasna v malo večji zasedbi. Iz jezera so potegnili rolerje, kopalke, plastične kozarce ... v splošnem pa so potapljači ugotovili, da je jezero zelo čisto.

Turistična patrulja v Kranjski Gori

Turistična patrulja v Kranjski Gori

Turistična patrulja je bila uvedena z mislijo na varno in prijetno bivanje lokalnega prebivalstva ter dobro počutje obiskovalcev destinacije.

Goni Pony prestavljen na začetek septembra

Goni Pony prestavljen na začetek septembra

Z vršiškimi serpentinami se bodo tisti, ki bodo gnali hudiča na vrh Vršiča spopadli 4. septembra 2021.

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči