Novinarska konferenca pred premiero gledališke predstave o Janezu Poldi

V Slovenskem planinskem muzeju je danes dopoldan potekala novinarska konferenca pred premierno uprizoritvijo gledališke predstave »Noben ptič nima perutnic naprej«. Gre za drugačno gledališko uprizoritev projekt o domačinu Janezu Poldi, smučarskem skakalcu iz Mojstrane, začetniku sodobne tehnike skakanja kot ga poznano še danes in sicer z rokami naprej, za kar je dobival celo nižje ocene. Leta 1948 je na Tednu smučarskih poletov v Planici skočil 120 metrov z dotikom. Zaradi slednjega daljava ni bila priznana kot svetovni rekord.

Kot je na predstavitvi poudaril režiser in igralec, ki bo na odru upodobil odraslega Janeza Poldo, Marsel Gomboc iz KUD Jaka Rabiča Dovje – Mojstrana. Gre tako rekoč za živi muzej, saj bodo med predstavo na odru oživeli osebni predmeti Janeza Polde, kar je bila tudi velika želja devetindevetdeset letne soproge Malči Polda. Na odru bodo tako oživeli predmeti iz osebne zbirke od oblačil v katerih nas je pozdravil tudi Marsel Gomboc na današnji tiskovni konferenci, pa težke lesene skakalne smuči, mazila za smuči, dnevnike, bogata zbirka pokalov in ostali predmeti, ki jih je za časa svojega življenja uporabljal Janez Polda.

Dodatna posebnost gledališke predstave pa je tudi dejstvo, da bodo na odru sodelovali tako prekaljeni večkratno nagrajeni gledališki igralci in mladi igralski nadobudneži, ki so se z igro na odru po večini srečali prvič.

Na tiskovni konferenci je Matjaž Podlipnik, vodja kranjskogorskih muzejev Gornjesavskega muzeja Jesenice na kratko predstavil zgodovino razvoja nordijskih disciplin in uspešnih nordijcev iz vasi pod Triglavom. Obenem je napovedal novo občasno razstavo Naši nordijci, ki jo bodo sproti soustvarjali prebivalci Mojstrane, Dovjega, Belce in Radovne s svojimi spomini na posameznike iz naših krajev, ki so pustili pečat v svetu nordijskega smučanja, saj se v arhivih nahaja zelo malo gradiva o uspehih pretekle zgodovine naših športnikov. Otvoritev razstave bo sovpadala z začetkom svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah v Planici, največjega športnega dogodka Republike Slovenije, ki bo med 21. februarjem in 5. marcem potekalo v Planici.

Gledališko predstavo si boste lahko ogledali v nedeljo, 29.januarja in v torek, 2. februarja v Aljaževem prosvetnem domu na Dovjem ob 19.uri. Premierna uprizoritev pa je na veliko veselje gledališke ekipe že razprodana.

Druge novice

Novice

Oglejte si še druge novice.

Vse novice
MGRT objavil javni razpis za spodbujanja uvajanja okoljskih in trajnostnih znakov

MGRT objavil javni razpis za spodbujanja uvajanja okoljskih in trajnostnih znakov

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo Javni razpis za spodbujanje uvajanja okoljskih in trajnostnih znakov za turistične nastanitve in gostinske ponudnike

Adventni čas v Kranjski Gori

Adventni čas v Kranjski Gori

Bliža se najlepši čas v letu. Čas za druženje ob toplem ognjišču, čas iskrenih stiskov rok, in iskrivega otroškega veselja v očeh.

Razpis za pridobitev certifikata odličnosti Kranjska Gora VRHUNSKO / FINEST

Razpis za pridobitev certifikata odličnosti Kranjska Gora VRHUNSKO / FINEST

Razpis za pridobitev certifikata odličnosti Kranjska Gora Vrhunsko.

Zlata lisica 2023

Zlata lisica 2023

Pomen Zlate lisice za Kranjsko Goro.

Prijave za največji trail tekaški dogodek v Sloveniji so odprte!

Prijave za največji trail tekaški dogodek v Sloveniji so odprte!

V Kranjsko Goro in ostale destinacije znotraj Julijskih Alp znova prihaja svetovna serija v trail teku – UTMB World Series.

Znak GREEN&SAFE za turistične ponudnike

Znak GREEN&SAFE za turistične ponudnike

V sredini meseca marca je destinacija pristopila in uspešno pridobila znak GREEN&SAFE, certifikat, ki destinacijo Kranjska Gora umešča med destinacije, ki so za vodilo vzele standarde, in se zavezale k odgovornemu, varnemu in zelenemu turizmu.

Parkirišča Kranjska Gora

Parkirišča Kranjska Gora

Plačilo parkiranja bo od 20.12.2021 možno preko SMS sporočila, mobilne aplikacije oziroma na parkomatih, umeščenih neposredno na parkiriščih.

Smučarski avtobus

Smučarski avtobus

Smučarski avtobus bo vozil vsak dan do 12.03.2023.

Drsališče Borovška šajba

Drsališče Borovška šajba

Drsališče Borovška šajba vabi! Možnost izposoje drsalk v izposojevalnici Intersport Bernik.

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči