Na tiskovni konferenci Turistične zveze Slovenije predstavili Turistični bonton

Na konferenci so sodelovali tudi prof. dr. Janez Bogataj, predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka, generalna sekretarka TZS Karmen Burger Grbenc, Marija Brložnik iz Turistične zveze Velenje, Marija Imperl je kot vodnica v naravi ter članica komisije za tematske poti pri TZS in Mojca Mežek, predstavnica Turizma Kranjska Gora. Na konferenci so predstavili  “Bonton dopustniškega obnašanja” za katerega so poudarili, da želijo, da bi ga ponotranjili prav vsi izletniki in dopustniki. Nastal je tako, da so turistična društva – imamo jih kar 360 – povabili, naj predstavijo, kaj jih je pri obiskovalcih najbolj motilo v lanski sezoni, ko je bil slovenski turizem odvisen od domačega gosta. Na konferenci smo predstavili način kako smo se tovrstnih izzivov lotili na destinaciji Kranjska Gora. Sprva lansko leto s postavitvijo ličnih informativnih tablic na katerem sporočamo različna načela in pravila. Kot primer lahko navedemo »Ne zapuščajte označenih poti v gozdu, saj s tem vznemirjate prebivalce našega gozda. Pse imejte vedno na povodcu.« S temi ilustriranimi tablicami smo na prijazen način želeli opozoriti obiskovalce destinacije, da so spoštljivi do narave, dediščine in domačinov ter da spoštujejo zasebno lastnino. V letošnjem letu smo pripravili načrt za »Vzpostavitev trajnostnega vedenje obiskovalcev Kranjske Gore«, ki celostno obravnava vse vidike problematike s katero smo se srečevali tekom lanske poletne sezone in letošnje zimske, ko so zaradi covid ukrepov prevladovali predvsem dnevni obiskovalci. Prav tako smo letošnjem letu pristopili tudi k izdelavi Celostne prometne strategije, ki predvideva ureditev prometnega režima, ki je trajnostno naravnan. Prednost daje ne-motornemu prometu, alternativnim načinom prevozov, ki pripomorejo k ohranjanju okolja. Skupaj z občino Kranjska Gora si prizadevamo za vzpostavitev režimov na področju prometa. Pomemben korak k izboljšanju kvalitete življenja lokalnega prebivalstva je tudi Strategija trajnostne mobilnosti, ki vključuje tudi vzpostavitev režima plačljivih parkirišč, ki bo predvidoma zaživel v jeseni. Na spletni strani bomo do konca junija, po vzoru iz tujine, kjer se podobno kot mi soočajo z istimi težavami, vzpostavili posebno podstran z aktualnimi informacijami o pričakovanjih do obiskovalcev območja občine Kranjska Gora. Tiskovno konferenco Turistične zveze Slovenije so zaključili z mislijo, da je Slovenija država z odprtim dostopom, kar v praksi pomeni, da se lahko obiskovalci prosto sprehajamo tudi po zasebnih površinah, kar denimo v Italiji in drugih evropskih državah ni mogoče. Pomemben je tudi podatek, da imamo kar 80 odstotkov površin v zasebni lasti, kar je precej več kot denimo v Švici, kjer je zasebne lastnine samo še 30 odstotkov. Svobodno se lahko sprehajamo po gozdu, steze so speljane po zasebni lastnini. S tem bi seveda morala biti povezana tudi odgovornost obiskovalcev, ki bi morali ponotranjiti misel, da je obisk neke destinacije kot vstop k nekomu v dnevno sobo.      

Druge novice

Novice

Oglejte si še druge novice.

Vse novice
Zapora poti do Zgornjega Martuljkovega slapu

Zapora poti do Zgornjega Martuljkovega slapu

Pot do Zgornjega Martuljkovega slapu je zaradi nevarnosti zaprta.

Novosti na Juliana Trail - Nove štiri etape do Brd in možnost zbiranja žigov na poti

Novosti na Juliana Trail - Nove štiri etape do Brd in možnost zbiranja žigov na poti

Skupnost Julijskih Alp to leto vabi na daljinsko pohodniško pot Juliano Trail z dodanimi štirimi etapami do Brd in žigom na vsaki etapi. Pohodniki bodo žige, ki polno zbrani prinašajo tudi priznanje in nagrado, lahko zbirali v dnevniku žigov. Le ta je novi dodatek ponatisa vodnika po Juliani Trail, ki je ob dnevniku žigov bogatejši tudi za opise dodatnih štirih etap.

Topolino Mojstrana

Topolino Mojstrana

Od petka, 04.06.2021 je Vstopna točka Topolino ponovno odprta. 

Javni poziv k sodelovanju v strokovni raziskavi na destinaciji Kranjska Gora

Javni poziv k sodelovanju v strokovni raziskavi na destinaciji Kranjska Gora "V gozd po zdravje" ZAKLJUČEN

Na destinaciji Kranjska Gora bomo prvi v Sloveniji izvedli raziskavo o blagodejnih in zdravilnih učinkih gozdne klime na gostih, ki se bodo prepustili terapevtskemu učinku gozda.

Brezplačno hitro testiranje v Kranjski Gori

Brezplačno hitro testiranje v Kranjski Gori

Brezplačno testiranje na COVID-19 v Kranjski Gori.

Vrata ponovno odpira turistično-informacijski center Kranjska Gora

Vrata ponovno odpira turistično-informacijski center Kranjska Gora

Vrata ponovno odpira turistično-informacijski center Kranjska Gora.

Odprtje poletne sezone 2021

Odprtje poletne sezone 2021

Danes 28.05.2021 je uradni začetek poletne sezone na SKI Kranjska Gora.

Prijatelji ferat

Prijatelji ferat

Počasi prehajamo v novo poletno turistično sezono in z njo se začenja tudi sezona ferat. Ferate v gorah bodo sicer morale še malce počakati, tiste nižje na destinaciji pa že vabijo v svoj objem. Z vsakoletnim povečevanjem obiska je najpomembnejši postal prav varnostni vidik aktivnosti v naravi. Zato smo v sodelovanju z lokalno skupnostjo, podjetjem Infrasport d.o.o. in Občino Kranjska Gora vzpostavili akcijo »Prijatelji ferat«.

Bike Park Kranjska Gora ponovno odpira svoja vrata

Bike Park Kranjska Gora ponovno odpira svoja vrata

Bike Park Kranjska Gora v petek, 27.05. ponovno pričenja z obratovanjem.

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči