Aljažev dom

Aljažev dom

Dom stoji ob robu gozdne jase v zgornjem delu doline Vrat.

Dom stoji ob robu gozdne jase v zgornjem delu doline Vrat. Imenuje se po Jakobu Aljažu (1845-1927), t.i. Triglavskem župniku z Dovjega, skladatelju in planinskem piscu, ki ima velike zasluge za razvoj slovenskega planinstva in v odporu proti potujčevanju triglavskih gora.

V dveh gostinskih prostorih je 90 sedežev, točilni pult; pri mizah pred domom je 110 sedežev; v 8 sobah je 29 postelj, na skupnih ležiščih v domu je 6 ležišč. WC in umivalnice so v vseh objektih; gostinska prostora sta ogrevana s pečmi; tekoča voda, telefon. Od septembra 2003 dalje je Aljažev dom priklopljen na električno omrežje.

Od Aljaževega doma je prelep razgled na gore in vrhove, ki obkrožajo dolino Vrat, najlepši je pogled na Triglavsko severno steno. Vzhodno se dvigajo stene Cmira, na južni strani stene Begunjskega vrha, desno pa vidimo nad Triglavsko steno vrh Triglava. Od spomenika vidimo vso zgornjo dolino Vrat do Triglavske stene in prelaza Luknja med masivom Triglava in Pihavcem. Zahodno so strma pobočja Stenarja, Dolkove špice, Škrlatice in Rokavov; proti severu so na zahodni strani doline stene Dovškega križa, Škrnatarice in Kukove špice, na vzhodni strani pa gozdnata pobočja Črne gore.

Podrobnosti nastanitve

  • Triglavska cesta 89
  • Ugodno
  • Penzion, polpenzion
  • Po dogovoru

Kontaktne informacije

  • http://www.pddovje-mojstrana.si
  • pd.dovje-mojstrana@siol.net
  • 051 665 738

Galerija slik

Galerija

Doživite Kranjsko Goro

Doživetja

Prisluhnite legendam in pravljicam Zgornjesavske doline in se predajte razvajanju z bogato wellness ponudbo.

Razišči doživetja
Poletna osvežitev 2021
od 66 € €

Poletna osvežitev 2021

Tekom letne sezone se Kranjska Gora spremeni v privlačno destinacijo za vse ljubitelje narave, aktivnega oddiha, pohodništva in kolesarjenja.

Kekčeva doživetja 2021
od 171,00 € €

Kekčeva doživetja 2021

Preživite navihane počitnice v Kranjski Gori!

Pobeg v naravo
od 450 € €

Pobeg v naravo

Za vas smo pripravili 2 paketa, ki se lahko glede na razpoložljivost koristijo v obdobju 20. 05. - 01. 07. 2021 & 20. 09. - 31.10. 2021.

Ekstremno soteskanje
od 65 €

Ekstremno soteskanje

Izkusi najboljše soteskanje v Sloveniji!

Koflersport
od 20 €

Koflersport

Ko si zaželite malo avanture v skali.

Trip in The Bag - Zaklad čudne sorte
od 59 €

Trip in The Bag - Zaklad čudne sorte

Mogočne gore, pravljični gozdovi, osvežujoča jezera in reke ter živahno turistično življenje. Sedaj pa smo izvedeli, da se tukaj skriva tudi čisto pravi zaklad. Vsi namigi in ostale potrebščine te čakajo v Trip in the Bag nahrbtniku!

Doživetja v Slovenskem planinskem muzeju
od 50 €

Doživetja v Slovenskem planinskem muzeju

Preizkusite se v izzivu, kakršnega še niste srečali! S pomočjo logike, sodelovanja in kančkom planinskega znanja boste z nalogami, skritimi v čarobni škatli, opravili z levo roko, a le, če boste razmišljali »out of the box«.

Kaj iščeš?

Išči