27. 09. 2023
Knjižnica Kranjska Gora

Domoznanski september v Knjižnici Kranjska Gora

Vabljeni na odprtje gostujoče razstave in literarni večer Peš po domačih krajih - popotni dnevniki Alme M. Karlin 1934 - 1936.

Odprtje potujoče razstave Peš po domačih krajih: popotni dnevniki Alme M. Karlin 1934-1936

V Osrednji knjižnici Celje so v sodelovanju z Jernejo Jezernik, Muzejem Novejše zgodovine Celje, Celjsko Mohorjevo družbo in drugimi partnerji pripravili razstavo Peš po domačih krajih: popotni dnevniki Alme M. Karlin 1934-1936. V letošnjem letu so pri Celjski Mohorjevi družbi  in založbi Drava iz Celovca v knjižni izdaji  izšli tudi istoimenski popotni dnevniki Alme M. Karlin v slovenskem prevodu in nemškem originalu. Da bi Popotne dnevniki Alme M. Karlin lahko spoznali bralci širom Slovenije, so pripravili tudi krajšo potujočo verzijo razstave, ki bo v Knjižnici Kranjska Gora na ogled do konca novembra 2023.

DOMOZNANSKI SEPTEMBER. Jerneja Jezernik / Peš po domačih krajih: popotni dnevniki Alme M. Karlin 1934 – 1936. Literarni večer ob odprtju gostujoče razstave Osrednje knjižnice Celje.

»Modro zelena voda Pišnice, ki je v mojem najzgodnejšem otroštvu tvorila še jezero, zdaj pa ni smela biti nič drugega kot ozek tok sredi morja snežno belih prodnih kamnov, gole, nazobčane, prepadne gore, deloma še pokrite s snegom, z iglavci gosto poraščeni hribi, lesketajoča se, bleščeče zaslepljujoča stara rečna struga, modro pomladno nebo in miru polna samota so bili očarljivi, in kar je opazila tudi Thea: Nikjer drugje ni bil zrak tako svež, tako smolnat, tako krepek, tako tek vzbujajoč kot v Kranjski Gori!«   Alma M. Karlin, kakršne nismo srečali še nikoli.

Z raziskovalko življenja in dela Alme M. Karlin, prevajalko njenih del v slovenščino in avtorico več knjig o tej izjemni ženski Jernejo Jezernik se bomo pogovarjali o Almini bogati literarni in duhovni dediščini in o tem, kako je doživljala Kranjsko Goro, kamor je skupaj s starši hodila letovat že kot otrok, pozneje, ko je bila že slavna pisateljica in svetovna popotnica, pa se je v 30. letih preteklega stoletja zelo rada vračala v Kranjsko Goro. 

Podrobnosti dogodka

  • 27. 09. 2023
  • 17:00
  • Knjižnica Kranjska Gora

Podatki organizatorja

  • Knjižnica Kranjska Gora

Ostali dogodki

Dogodki

Poglejte še ostale dogodke ...

Razišči dogodke
Dobrodelna vaška tekma
2 mar, 2024

Dobrodelna vaška tekma

Sobota 2.3. je dan za dobrodelnost! Tudi letos se v Mojstrani mili zimi navkljub ne damo!

Grubin memorial 2024
8 mar, 2024

Grubin memorial 2024

V Kranjsko Goro se vrača Grubin memorial z dobrodelnim veleslalomom.

Pokal Vitranc
9 mar - 10 mar

Pokal Vitranc

Ponovno dobrodošli na Pokalu Vitranc, dragi navijači!

Največji slovenski Apres Ski
9 mar, 2024

Največji slovenski Apres Ski

Po koncu sobotnega veleslaloma na Pokalu Vitranc se bo zabava preselila v center Kranjske Gore!

FIS Svetovni pokal v alpskem smučanju invalidov
12 mar - 15 mar

FIS Svetovni pokal v alpskem smučanju invalidov

Marca bo na Vitranški strmini potekalo tekmovanje invalidov v alpskem smučanju.

FIS finale svetovnega pokala v smučarskih skokih Planica 2024
21 mar - 24 mar

FIS finale svetovnega pokala v smučarskih skokih Planica 2024

Planica bo tradicionalno prizorišče FIS finala svetovnega pokala v smučarskih skokih, tokrat med tokrat med 21. marcem in 24. marcem 2024.

Komedija Strast, dojenček in rompompom
27 apr, 2024

Komedija Strast, dojenček in rompompom

Strast, dojenček in rompompom je komedija, ob kateri se boste vsi spomnili na lepe trenutke iz otroštva, starševstva (tudi, če še niste starši), obdobja korone in seksa pred, med in po nosečnosti.

Karavana okusov 2024
6 sep - 7 sep

Karavana okusov 2024

V Kranjsko Goro se v letu 2024 ponovno vrača Karavana okusov – prvi slovenski food truck dogodki. Obeta se pravi gurmanski praznik!

Julian Alps Trail Run by UTMB
20 sep - 22 sep

Julian Alps Trail Run by UTMB

Julijske Alpe z okolico ponujajo vse tisto, kar trail tek predstavlja – gorske poti, kjer se prepletajo lažji in bolj tekaški tereni.

Poiščite nastanitev

Nastanitve
Apartmaji
Apartmaji
Hoteli
Hoteli
Gorske koče
Gorske koče
Hostli
Hostli
Kampi
Kampi

Kaj iščeš?

Išči